Мащерката (лат. Thymus sp.) e многогодишно тревисто растение или малко полухрастче с пълзящи или полегнали стъбла и възходящи цветоносни клонки, високи до 20 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки и жлезисти власинки. Цветовете са розови, лилави или бели, събрани по много в пазвите на най-горните листа. Мащерката предсттавлява полиморфен род с много голям брой видове и форми, които трудно се разграничават.

У нас са разпространени около 15 вида. Срещат се по сухи тревисти и скалисти припечни места из горските поляни и пасища, а по-рядко в ливадите из цялата страна от морския бряг до планинските върхове. Най-широко са разпространени в предпланинските и средно високите части на планината. 

 


Действие и приложение. Поради богатото съдържание на етерично масло мащерката притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично и газогонно действие. Има и известно болкоуспокояващо действие, успокоява нервната система. Тя съдържа в себе си и тимол – специфичен антимикробен агент, който действа смело в борбата с различните типове патогенни микроорганизми – вируси, гъбички, паразити, бактерии, което я прави подходяща за употреба при първи симптоми на грип и настинки.

 

Мащерката се използва като отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство при остри катари на горните дихателни пътища, при хроничен бронхит, коклюш, бронхиална астма, при суха кашлица, белодробни възпаления. Мащерката успокоява и възпаления в устната кухина като афти и гингивит.

 

Широко приложение намира и за лечение на различни заболявания на храносмилателната система - хронични гастрити и язва на стомаха, колики на стомаха и червата, метеоризъм (газове в червата), диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. В българската народа медицина дрогата се прилага още при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие.

 

Външно се използва за гаргара и плакнене на устата при възпаление на устната лигавица.

Под формата на лапи се препоръчва като антисептично и дезинфекционно средство при различни гнойни възпаления на кожата - циреи, гнойни рани и пр. 

 

Начин на употреба. Приготвя се запарка от ситно нарязана дрога с вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се пие студена по 1 кафена чашка 3-4 пъти на ден. Прилага се още под формата на чай, приготвен от 1 чаена лъжичка мащерка и 250 см3 вряща вода, подсладен със захар или мед. За външна употреба (бани, гаргара) се използва запарка от 100 г дрога и 2 л вряща вода, която след изстиване се прецежда. 

 

Референции:

Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им