Мащерката притежава силна, характерна миризма, която съдържа богат хранителен профил. В нея са налични различни фитохимикали, полезни за здравето. Подправката притежава редица предимства и някои от тях са:

 

Мащерката предпазва от хранително отравяне


На храните, които са подправени с мащерка, им е необходимо повече време, за да се развалят. Интересен е фактът, че мащерката дори може да убие бактериите в храна, която е на път да се развали и да причини хранително отравяне. То се свързва с повръщане, диария, повишена температура и може да доведе до дехидратация. Затова използването на мащерката е от значение за удължаване срока на годност на ястията.

 

Мащерката е противогъбична храна

Подправката е ефективна в унищожаването на бактериите и може да третира симптомите на инфекции като кандида, дрожди, кожни обриви и млечница. Мащерката най-често се консумира в храна или под формата на етерично масло, известно като тимол. Контролът на гъбичките е от полза за укрепване и на имунната система. Тя може да се прилага и локално върху засегнатите участъци за по-бързо лечение на гъбични състояния.

 

Мащерката намалява риска от рак

Съединението карвакол в мащерката може да намали вероятността от развитие на рак. Той предотвратява туморния растеж, но може да бъде в полза и за постигане на положителни резултати, ако ракът вече е налице. Този ефект е особено изразен при рака на дебелото черво.

 

Мащерката подобрява дихателната функция

Подправката е традиционно използвана като помощник за правилното функциониране на белите дробове, тъй като помага за намаляване симптомите на бронхит, представляващо състояние, което води до затруднено дишане. Тя помага за отшумяване симптомите на кашлицата и бързото отхрачване. Мащерката притежава противовъзпалителен ефект, тъй като помага за отделяне на секрети и се бори с микробите, причиняващи инфекции. Тя има и антибактериални свойства и може да се използва при всякакъв вид респираторно заболяване.

 

Мащерката – естествен диуретик

При нормални условия тялото се грижи за балансиране нивата на вода в тялото, така че да не се задържат твърде много течности или обратното – да не се причини дехидратация. Има случаи обаче, когато тялото не може да контролира самостоятелно тази функция и се налага намеса, тъй като това може да доведе до развитие на камъни в бъбреците. Мащерката е естествен диуретик, който спомага стимулирането на урина и помага за поддържане баланс на течностите.