Мащерката е растение, което се нуждае от много топлина и слънце. Поради тази причина, то се среща на места, където почвата излъчва особено силна топлина.


Билката цъфти в периода от юни до август и трябва да се бере, когато има слънце, тъй като тогава е най-лековита.


Мащерката помага при различни здравословни заболявания и състояния. Олиото, приготвено от билката например, помага при парализа, мускулна атрофия, ревматизъм, навяхвания.


То се приготвя от цвета на растението, който се слага в бутилка, без да се натъпква, след което се залива със студен зехтин, който трябва да бъде 2 пръста над цветовете. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печка.


Мащерката се препоръчва също така и при стомашни болки и менструални спазми, като употребата й може да е както вътрешна, така и външна. За вътрешна употреба се пие чай от мащерка по 2 пъти на ден.


Може да се налага и като билкова възглавничка на мястото, където усещаме болка. Възглавничката се състои от изсушените цветове и стъбла на растението.


При заболявания на дихателните пътища, бронхиална астма, дори и при магарешка кашлица, помага чаят, приготвен от мащерка и остролист жиловлек.

 

NEWS_MORE_BOXВ чаша студена вода се слагат равни части от двете билки – смес, събрана в една чаена лъжичка. Добавя се и парче лимон и се оставя да кисне за половин минута.


След това се сварява чаят, който трябва да се пие много горещ, на глътки. По четири – пет пъти на ден трябва да се консумира пресен чай.


Баните с мащерка силно се препоръчват при неспокойство, проблеми със съня, нервност или депресия. Необходими са 200 г изсушена или прясна мащерка, която се слага в 6 – 8 л студена вода и се оставя да престои една нощ.


На следващия ден водата се подгрява и полученият екстракт се добавя към приготвената вече вана. Времето, прекарано във водата, трябва да бъде 20 минути като сърцето не трябва да бъде потопено.


След излизане не трябва да се подсушаваме, а да се завием в кърпа или халат и да полежим в леглото за един час, за да се затоплим.