Мащерката е сред най-популярните билки у нас, а историческите сведения сочат, че далеч преди разработването на синтетичните антибиотици, се е ползвала като най-ефективно средство срещу бактериални инфекции.

 

Най-добре проучени са имуностимулиращите свойства на мащерката, произлизащи от съдържанието на вещества, успешно неутрализиращи голяма част от болестотворните микроорганизми. Наред с тях обаче мащерката съдържа и химични съединения, които ускоряват комплексното възстановяване на организма след прекарана инфекция.


 

3 ползи от мащерката като природен имуностимулант

Големият фармакологичен интерес към мащерката от дълги години насам е доказал ефективността и в 3 направления, свързани с имунната система.

 

Облекчава възпаленото гърло – мащерката е сред най-силните природни антибактериални средства. Този и ефект се дължи на високото съдържание на фенолите тимол и карвакрол. Те правят мащерката особено ефективна срещу възпаление на гърлото, което в почти всички случаи е провокирано от бактериална инфекция.

 

Проучване на Медицинския университет в Лодз, Полша, проследява ефективността на екстракт от мащерка срещу 120 различни вида бактерии, изолирани от пациенти с инфекция на горните дихателни пътища. Резултатите показват, че мащерката може да потиска растежа на почти всички от тях, включително на някои щамове, резистентни към антибиотици.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Повлиява добре бронхита – мащерката е много богата на витамин А, който оказва много благоприятен ефект на лигавиците на организма. В комбинация с антибактериалните съставки в билката, той действа много добре за намаляване на секрецията, овладяване на упоритата кашлица и улесняване на откашлянето при остър или хроничен бронхит.

 

Мащерката съдържа и високи дози витамин С, който допълва благоприятното й влияние върху имунитета. Наред с мощните си антиоксидантни свойства, аскорбиновата киселина е и основен хранителен източник за макрофагите – основните имунни клетки, които участват в първата линия на имунна защита на организма.

 

Стимулира апетита - наред с директните си ползи за лигавицата на дихателната система, мащерката подпомага имунитета и чрез благоприятното си влияние върху храносмилателната система. Стимулирането на апетита е много полезен ефект за по-бързото възстановяване на силите след прекарана инфекция.

 

Допълнителни проучвания на действието на мащерката показва, че карвакролът в състава й повлиява добре секрецията на хормона на щастието серотонин. Така редовната консумация на мащерка действа добре за подобряване и на емоционалното ни състояние.

 

Мащерката може да се включи в ежедневното ни меню и като билка и като подправка. Приготвянето на чай и други отвари и редовното подправяне на гозбите с нея предлага лесен начин да се възползваме ежедневно от полезните й свойства.