Мащерката е растение, което има около 350 разновидности. От хилядолетия е използвана от човека, сред традиционните е за българина. Прилага се и с кулинарна, и с лечебна цел.

В древността давали мащерката при тъга и меланхолия, за възвръщане на тонуса, позитивността към живота, за нови жизнени сили, дори за кураж...

Мащерката принадлежи към семейството на ментата. Цветчетата ѝ са дребни, в различни нюанси на лилавото, розовото и бяло. Независимо от мъничкия им размер по-голяма част от тях отделят примамлив нектар, който пчелите използват за производството на също толкова ароматен мед. Листата могат да бъдат с различни форми и нюанси на зеленото.

Различните видове мащерка имат свой специфичен вкус и аромат, който може да наподобява аромат на камфор, евкалипт, лимонова трева, целина, портокал, мандарина, кимион, бор и др. Ароматът се дължи на специфичното етерично масло в конкретното растение – не случайно мащерката се използва като суровина за производството на ароматни масла. Заради аромата мащерката се използва и като естествено средство, отблъскващо вредители по зелеви насаждения и бръмбари.

Етеричното масло от мащерка се влага от козметичната индустрия в пасти за зъби, вода за уста, сапуни, парфюми, козметични продукти, както и се използва от фармацевтичната индустрия при производството на антисептични мехлеми и други средства.

В ароматерапията мащерката се използва както за подобряване на настроението, така и за облекчаване на болка, в това число и на ставите. Със сигурност, влагането на масло от мащерка във ваната помага за разтоварването от напрежението и стреса.

Терапевтичните свойства на мащерката се дължат на етеричното масло и конкретно тимола, който е с бактерицидни, антисептични и антиоксидантни свойства. Освен за устна хигиена и дезинфекция при възпаления на тъканите в устната кухина, то е подходящо средство за терапия при възпалено гърло и кашлица, в състава на каквито и фармацевтични продукти се включва.

Мащерката притежава спазмолитично, което се дължи основно на флавоноидите ѝ, и отхрачващо действие, което има заради терпеноидите в нея. Това я прави подходяща за прилагане при лечение на остър бронхит и дори магарешка кашлица (коклюш).

Известно е, че допринася за подобряване функционирането на бронхиалните реснички и се отразява благоприятно на бронхиалната лигавица.

Терпеноидите на мащерката са познати на  медицинската общност и с друг свой ефект – противораковия.

За да има по-голяма полза за здравето чаят от мащерка, се препоръчва 2 чаени лъжички от сушената билка да се кипнат в една чаена чаша вода. Сместа трябва да престои 10 минути и след това течността да се прецеди. За облекчаване на кашлица се препоръчват по 3-4 чаши чай на ден от мащерка.

NEWS_MORE_BOXНе е известно мащерката да има неблагоприятни странични ефекти върху организма, но при някои заради непоносимост към етеричното ѝ масло може да причини раздразнение на кожата или лигавицата, да предизвика алергична реакция.

По принцип се избягва влагането ѝ в специализирани медицински продукти, предназначени за бременни жени, тъй като в по-висока концентрация мащерката стимулира маточната активност, което е свързано с получаването на нежелани контракции.

С кулинарна цел се използва най-вече лимоновата и обикновената мащерка. Римляните  влагали мащерка в спиртните си напитки и приготвяли специално блюдо със сирене. До днес се добавя като подправка в гозби, супи, десерти, в маринати. Характерна е за традиционните кухни в Западна Азия и Европа.