Мащерката може да бъде използвана под различни форми. Чаят от мащерка се прилага при различни заболявания на дихателната система, артрит, колики, стомашни разтройства, нощно напикаване и различни инфекции.

 

Локалното приложение на билката помага при възпаления на гърлото и устата, а също е средство за борба с лошия дъх.


 

Мащерката може да бъде използвана за направата на олио, което има силно изразен бактерициден ефект и помага за предпазването от бактериални инфекции.

 

Приятният аромат на билката я прави желана подправка в кулинарията, а също и съставна част на много парфюми.

 

В много случаи мащерката се комбинира с други билки, с цел комплексно въздействие върху симптомите, породени от различни заболявания. Например комбинацията й с Иглика облекчава кашлицата при бронхит.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Изследвания показват, че комбинацията от мащерка с лавандулово масло, кедър и розмарин, подобрява растежа на косата при 40% от пациентите.

 

От билката се повлияват и двигателни нарушения като дисплаксия при децата. Тя облекчава различни ставни болки и мускулни крампи.

 

Мащерката има антикоагулантно действие, поради което трябва да се обърне внимание на дозите, в които се прилага или консумира. Подходящата доза се съобразява с фактори като възраст, общо здраве и съпътстващи заболявания като алергии.