Със своя плътен и приятен вкус, маковото семе е популярна хранителна и здравословна кулинарна подправка. То се добива от сухите плодове на сънотворния мак - Papaver somniferum, наричан по българските земи „афион”. 
 
Сънотворният мак е маслодайно растение, като семената му съдържат над 50% етерични масла, както и продукти за добиване на лекарства и опиум – млечният сок на чашката на мака съдържа десетки алкалоиди, включително морфин и кодеин.
 
Древните египтяни са първите хора, за които са останали исторически сведения, че култивирали мака специално заради медицинските му приложения. Чрез арабските търговци, практиката се разпространила към Персия и Индия, които са най-големите производители на опиум в днешно време. Мак се отглежда и в много средиземноморски държави  - Турция, Франция, Италия, както и в обширни райони от Източна Европа, където най-често вирее в диво състояние.
 
Като хранителна добавка, маковото семе е мощен антиоксидант. Богатият му аромат се дължи на разнообразните мастни киселини и етерични масла, представляващи над 50% от теглото му. Олеиновата киселина е мононенаситена мастна киселина, която понижава „лошия” LDL холестерол и повишва „добрия” HDL холестерол. Мононенаситените киселини намалява вероятността от развитието на сърдечносъдови болести и поддържат здравословни нива на кръвните липиди.
 
Маковите семена са отличен източник и на фибри – 100 г сурови семена съдържат 19,5 г фибри или 51% от препоръчителната дневна доза. Метаболитната инертност на фибрите в храносмилателната система повишава усещането за ситост и спомагат за добрия воден баланс на преработваната храна, което понижава вероятността от и облекчава състоянието на констипация.
 
Фибрите се свързват и с жлъчните соли, продукт на холестеролния метаболизъм и понижават реабсорбцията им в дебелото черво. Това допълнително понижава кръвните нива на LDL холестерол.
 
Семената са и отличен източник на витамини от В комплекса – тиамин, пиридоксин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина.
NEWS_MORE_BOX
 
Минералното съдържание на желязо, мед, калций, калий, манган, цинк и магнезий също допълва всеки един хранителен режим и доставя необходимите градивни елементи за производството на червени кръвни клетки, кофактори и ензими. 
 
Маковото семе е изключително полезно за мъжете, понеже с комбинацията си от цинк и други минерали, особено благоприятства добрата сперматогенеза – развитието на мъжките полови клетки.
 
Освен като храна, маковото семе може да се използва като съставка за отвари и чайове против кашлица, зъбобол и хронични главоболия.