Сена, майчин лист или касия са многото имена на тази разпространена билка у нас.

 

Широко известно е, че сената се използва като слабително средство и като чай за отслабване. Добрите му диуретични и лаксативни качества могат да се окажат нож с две остриета и трябва да се прецени много внимателно дали употребата на тази билка няма да донесе повече вреда, отколкото полза.


 

Като слабително средство сената има доста силен ефект. Когато конвенционалните мерки като пиене на много вода, храна, богата на фибри и т.н. не помагат, се посяга към чая от майчин лист. Настойката от листата се пие вечер преди лягане. Действието настъпва след около 10 часа.

 

Сената се използва още при чернодробни заболявания и паразитни състояния – почиства храносмилателната система от глисти.

 

За сената има данни, че е била използвана още от древни времена. Ацтеките са употребявали различни видове сена като слабително средство.

 

Първият намерен запис за използване на билката датира от 9 век пр.н.е. и принадлежи на арабски лекари. Коренът на сената се е използвал като превръзка за рани. Билката получава името очистващо (Casia) в Европа през Средновековието, защото била широко използвана като очистително в италианското медицинско училище.

 

Химичен състав. В листата на сената се съдържат около 3% антрахинонови гликозиди (сенозид А и Д), а също и някои флавоноиди. Очистителните свойства на билката се засилват от съдържанието на слузни и смолисти вещества.

 

Винаги следете указанията за приготвяне на чая, които са описани на опаковката. Ако сложите повече сух материал в малко вода или я държите на огъня по-дълго време можете да направите по-силна отвара, което да предизвика колики и силни спазми.

 

Чаят майчин лист се вари за много кратко време. Дори е достатъчно да се запари в гореща вода. Важно уточнение е, че чаят от сена не бива да се приема повече от 10 дни без прекъсване.

 

Противопоказания. Чаят не се препоръчва да се използва по време на бременност и от кърмещи майки. Чаят не е подходящ и за деца под две години Продължителната употреба също трябва да се избягва, за да се избегне зависимост.

 

Билката представлява храст с височина около 1 метър.