Халюциноген, намерен в сорт гъби, може да помогне на хора, страдащи от различни психични разстройства, включително депресия, тревожност и дори пристрастяване, сочи ново изследване.


Изследователите проучват правилната доза от халюциногенното вещество, псилоцибин, която да има най-голяма полза и е с най-малък риск за здравето.Възможно е при неправилно дозиране на веществото да се получат някои странични ефекти като параноя и загуба на ориентация за времето и пространството.Участниците в проучването показват значително подобрение при отношенията си с околните, настроението и поведението си след приема на „магическите гъби". Но след увеличаване на дозата 5,6% от тях изпитват усещане за екстремен страх, тревожност и параноя. При 33% се проявяват нежеланите странични реакции на псилоцибина.


NEWS_MORE_BOX

 


Псилоцибинът е психоактивната съставка в „магическите гъби“. Действието й е подобно на LSD, но е значително по-слабо. Ефектите от приема на псилоцибин са доста различни: неконтролируем смях, изкривяване на картината, усещане за радост и щастие, разширени зеници, яркост на цветовете и други.Изследователите разглеждат халюциногенното вещество като средство за лечението на хора, страдащи от депресия и тревожност, както и на хора с трудно лечими зависимости към алкохола, наркотиците и други.Една година след началото на проучването 90% от доброволците твърдят, че поведението и отношението им към света се е подобрило значително в следствие приема на „мистичните гъби“.


Изследователите не са съвсем на ясно, как точно работи псилоцибинът при депресия и пристрастеност и се надяват на допълнителни мащабни проучвания в тази насока.Всички странични ефекти от приема на гъбите са краткотрайни и не вредят на здравословното състояние, добавят изследователите.