Първосигнално всеки е склонен да възприема магданоза като подправка, но истината е, че той е и сред най-полезните билки. Дори когато се консумира в ниски дози, лечебната сила на магданоза е налице.

 

Две от многото сфери, в които той оказва благоприятен ефект върху здравето, са елиминирането на неприятния дъх в устата и справянето с подутия корем.


 

Връзка от 100 г магданоз осигурява над 100% от дневната доза витамини А, С и К. Освен тях ни достава половината от изискуемото дневно количество желязо и фолиева киселина. В допълнение носи и около 20% от ежедневно необходимите ни дози манган, магнезий, калий и калций. Не на последно място магданозът е много богат на очни пигменти и мощни  антиоксиданти – лутеин, бета каротин и др.

 

Така, успоредно с билковите си качества, магданозът често се означава и като суперхрана.

 

Комплексният състав на магданоза му осигурява мощно диуретично и антибактериално действие. Те стоят в основата на две от най-отчетливите здравни ползи, които той носи.

 

Справяне с подутия корем
Има научни доказателства, че магданозът може да се ползва като природен диуретик – за извеждане на задържаната в организма вода. Тя е основна причина за честите оплаквания от дискомфорт и тежест в стомаха, защото предизвиква неговото подуване. Консумацията на магданоз повишава образуването на урина и помага за бързо извеждане на задържаната вода. Този ефект се обяснява със стимулиращото действие на магданоза върху дейността на бъбреците.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Елиминиране на неприятния дъх
Лошият дъх в устата се дължи на задържането на бактерии в зъбната плака и отделяните от тях отпадни продукти. Антибактериалното действие и приятният аромат на магданоза осигуряват от една страна премахване на бактериите, а от друга трайно освежаване на дъха.

 

С магданоза няма как да се предозира, затова ограничения за консумацията му на практика няма. Колкото по-често хапваме магданоз, толкова по-рядко ще се борим с нередовен и подут корем и дентални проблеми. Той помага както за по-бързо справяне с тези състояния, така и за превенцията им при хора, при които те създават хронични проблеми.