Лопенът е растение с лечебни свойства, използвано като съставна част при направата на много лекарства.

 

Лечебният лопен, съдържа около 20% захари. Освен тях в състава му влизат флавоноиди, фенокарбоксилни киселини, слузни вещества, танини, сапонини и много други.


 

Основното му действие е отхрачващо, омекчаващо и противовъзпалително, дължащи се именно на съдържащите се в билката сапонини и слузни вещества.

 

Прилага се при лечение на кашлица, бронхит, пневмония, отити, настинки, треска, грип, алергии, болка в гърлото и проблеми с гласа.

 

Лопенът се използва като успокоително, диуретик, както и при астма, диария, стомашни колики, мигрена, болка в ставите и мигрена.

 

Билката намира приложение и при различни кожни наранявания, изгаряния, хемороиди и кожни инфекции.

 

Химикалите, които притежава лопена успешно борят грипните и херпесните вируси, както и някои видове бактерии, причиняващи инфекции на дихателната система.

 

В зависимост от заболяването, билката се прилага локално или под формата на чай през устата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Подходящата приемна доза, зависи от няколко фактора, включващи възраст, здраве и моментни физиологични изисквания на организма като бременност и лактация.

 

Не е препоръчителна консумацията на билката по време на бременност.

 

Трябва да се има предвид, че не винаги природните продукти са безвредни. Те съдържа много активни вещества и тяхното приложение трябва да бъде контролирано.

 

Затова преди да прибегнете към лечение с билки е желателно да се консултирате с вашият лекуващ лекар или фармацевт.