Лобелия (лат. Lobelia inflate) е едногодишно тревисто растение високо до 60 см с последователни листа и сини дребни цветове. Периодът на цъфтеж е през месеците юни и юли Родината ѝ е Северна Америка. От там тя е внесена и в България. В момента лобелията се среща в диво състояние и у нас.

 

Билката е известна още като индийски тютюн и е била използвана от местното население на Америка в продължение на векове заради многобройните си лечебни свойства.


 

Действие и приложение. Наричат лобелията „мислещата“ билка. Причината за това е, че при прием тя се насочва към частите от тялото, които се нуждаят от лечение. Лобелията стимулира дихателната система, подобрява имунното здраве, спомага отказването от цигарите.

 

Съставките на лобелията ускоряват отхрачването в случай на нужда. Още в 19-и век, местните американски племена са използвали растението за предизвикване на повръщане при хората. Това се правило в случай на отравяния, за да се отстранят токсините от тялото и да се подпомогне организма. Билката се е използвала и за локално приложение за облекчаване на мускулна и ставна болка, предизвикана от ревматоиден артрит. Използва се също за лечение на ухапвания от насекоми и синини.

 

Един от основните фитохимикали на лобелията е веществото лобелин. Той притежава подобен на никотина ефект. В резултат на този ефект, растението се използва от хора, които искат да спрат да пушат.

 

Проучвания показват, че лобелията може да бъде ефективна и при лечение на зависмости от наркотици. Билката отпуска мускулите и подобрява кръвообръщението в човешкото тяло. По този начин тя може да помогне за облекчаване на менструалните спазми и мускулните крампи. През 19 век тя се е използвала за намаляване на сковаността на таза по време на раждане.

 

Химичен състав. В лобелията са изследвани около 52 алкалoда, главният от които е лобелинът. В растението са открити също органични киселини и гликозиди.

 

Дрога. С лечебни цели се използва надземната част на растението. Бере се по време на цъфтеж. Използва се както свежата така и изсушената билка. Препоръчително е да се изсуши бързо, за да се получи висококачествена суха растителна маса.