Евкалиптът (Eucalyptus globulus) е вечнозелено дърво то семейство Миртови (Myrtaceae). На височина евкалиптът може да достигне 50 – 60 м височина. При тях се наблюдава хетерофилия – младите клонки са със срещуположни, яйцевидни, покрити с восъчен налеп листа, а старите са с последователни, сърповидно извити листа. Родината на евкалипта е Австралия, но се отглеждат и в други области със субтропичен климат (Средиземноморието, Кавказкото черноморско крайбрежие и др.).

 

Евкалиптовите листа съдържат до 3% етерично масло. То представлява безцветна до слабожълтеникава течност със силна специфична миризма и камфоров вкус, която причинява охлаждане на езика. Главна съставка на маслото е 1,8 цинеол или евкалиптол (80%). Маслото съдържа още пиперитон, алфа-феландрен, алфа-пинен, миртенол, камфен и др. Съставът на маслото е различен в зависимост от вида и географското разположение на растението, от което се добива.


 

Действие и приложение. Етеричното масло притежава силно бактерицидно и ревулсивно (засилва кръвообръщението на мястото, където е приложено) действие. Дрогата и маслото се използват като бактерицидно средство за инхалации или вътрешно в желатинови капсули като отхрачващо средство. Медикаментите с етерично масло от евкалипт се препоръчва да се приемат на гладно за по-добро усвояване. Възможно е обаче силно да раздразнят стомаха, особено при хора със стомашни проблеми.

 

В такива случаи етеричното масло от евкалипт трябва да се употребява много внимателно и задължително след храна и по лекарско предписание. Маслото или чист цинеол (една от съставките на етеричното масло) се включват в капки за нос и в пастили, които се използват при възпалено гърло. Етеричното масло от евкалипт се използва и за инхалации при запушен нос. Прилага се и външно при ухапване от насекоми, изгаряния, обикновено в смес с други масла. Евкалиптовото масло охлажда кожата и носи облекчение след ухапване или изгаряне на кожата. То се използва и като ревулсивно средство при ревматични болки и простудни заболявания.

 

Прието в големи количества, евкалиптовото масло е токсично. То причинява спазми на гърлото и бронхите, подобно на астматичен пристъп. След външно приложение, кожата не трябва да се излага на слънце, поради риск от раздразнение.
 

Химичен състав. Листата на евкалипта съдържат до 3% етерично масло, дъбилни вещества, смоли, восъци и др.
Дрога. Използваемата част са листата.