От векове хората изпробват различни билки и техните екстракти и описват ефектите на онези от тях, които работят при определени състояния.
 
Повечето от лекарствените средства, предлагани днес по аптеките, са основани на сходни растителни извлеци, но растителният свят не спира да изненадва учените. Изследване от 2014 г. разкрива, че в лисичината се намира съединение, което ефективно облекчава болковите усещания по изцяло нов механизъм, наподобяващ действието на опиоидите, но без опасност от пристрастяване (адикция) или развитието на толеранс.
 
Коридалис, познато още като „лисичина“ в България, е общото име за стотиците подвидове на многодишно тревисто растение срещано из умерените пояси на северното полукълбо. Предимно декоративно растение в западния свят, на изток то е широко застъпено като компонент в множество препарати от Китайската народна медицина. Там то е познато като „освежител“ на кръвта и е забранено за употреба от бременни жени, поради високия риск от спонтанен аборт.
 
Интерес за западната медицина придставлява съдържащо се в лисичината вещество, наречено дехидрокорибулбин (DHCB). То проявило ясни и силни обезболяващи ефекти, като действало силно върху опиоидните рецептори на мозъка. Учените откриват, че е ефективно както срещу болката от възпалителни процеси, както и срещу невропатични болки. Било открито още, че DHCB може да преминава през кръвно-мозъчната бариера, но не води но развитие на толеранс (нуждата от все по-високи дози за същия ефект), както е при повечето опиоиди, като морфина, например.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Необходимостта от по-добри обезболяващи средства е видима дори в Европа, където лекарствените средства срещу болка са ефективни само при 70-80% от хората и често проявяват тежки странични ефекти или водят до пристрастяване. Европейците имат силна нужда от достъп до нови, по-ефективни обезболяващи средства за остри и хронични заболявания. 
 
За съжаление, количествата от обезболяващия фактор DHCB в лисичината са микроскопични и все още няма изследвания, които да определят дозировката на екстракт от самото растение, налични са само рецепти за употребата му от Китайската народна медицина, но не съществуват научни данни за тяхната ефективност.