Растенията, използвани като карминативни (газогонни) средства, съдържат етерични масла, чиито съставки имат способността да възбуждат перисталтиката на червата. Едновременно с това те стимулират стомашната секреция и се доближават по действие до апетитовъзбуждащите средства. Най-често използваните растения са от сем. Сенникоцветни.

 

Наред с газогонното си действие понякога те повлияват и функцията на централната нервна система, като я възбуждат или потискат. Това позволява да се подбере най-подходящото растение за всеки болен, страдащ от задръжка на газове (метеоризъм). Някои карминативни растения притежават и други ефекти — болкоуспокояващо и местно обезболяващо, спазмолитично, слабително, пикочогонно. Приписва им се и способността да увеличават млечната секреция у кърмачки. Най-често се използват плодчетата на растенията, които са почти безвредни в предписваните количества. Трябва да се знае обаче, че някои части на растенията могат да бъдат силно отровни.


 

Ким (Carum carvi) е едно от често използваните растения с газогонен ефект. Той е двегодишно до многогодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. Цветовете му са бели или розови. Плодовете са 4—5 мм дълги, жълтокафяви, продълговато елипсовидни, към върха стеcнени, с добре очертани жълтеникави главни ребра и широки бразди между тях. При узряване плодовете се разделят на две сърповидно извити полуплодчета. Цъфти от май до юли.

 

С лечебна цел се използват плодовете на растението и етеричното масло, получено от тях.

 

Химичен състав. Плодовете съдържат 3—7% етерично масло с главни компоненти кетона карвон (50—60%) и около 30—40 % лимонен: в по-малки количества се съдържат дихидрокарвон и карвеол. Освен етерично масло плодовете съдържат 15—20% тлъсто масло и около 20% белтъчини.

 

Действие. Карминативно, антисептично, спазмолитично, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата. 

 

Приложение. Газогонното действие на дрогата е познато още на старите римляни. Освен при задръжка на газове тя се прилага при стомашно-чревни колики и възпаление, при лошо храносмилане и други смущения на храносмилането. Използува се и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, като отхрачващо средство при трахеити, бронхити и други възпаления на дихателната система. Билката може да се прилага и при деца.

 

Начин на употреба. Най-добре е плодчетата да се приемат чрез дъвкане или като подправка на храната. Може да се прилагат и като отвара.

 

Библиография:

Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им