Алкохолизмът е общо понятие за консумация на алкохол в несъобразени количества, която води до зависимост.

 

От медицинска гледна точка терминът алкохолизъм се използва, когато са налице два или повече от следните фактори:


  • Редовната консумация на големи количества алкохол за дълъг период;
  • Невъзможност за отказване от консумация;
  • Силно желание за алкохол;
  • Употребата на алкохол е причина за неизпълнение на ежедневните задължения;
  • Употребата на алкохол става причина за социални проблеми, води до рискови ситуации, поява на абстиненция и развитие на толеранс при консумация.

 

Лечението на алкохолизмът е трудно и комплексно начинание, което включва конвенционални медикаменти, лечебни растения и психологическа помощ.

 

Една от билките, които се използват за лечение на алкохолизъм е растението копитник (лат. Asarum europaeum). Прибавена към виното, тя предизвиква повръщане и неприятни усещания, което се използва за отвикване от пиене при хронично пиянство. Външно под формата на ситен прах се е прилагала в миналото за лечение на кожни заболявания като краста и гнойни рани.

 

Плаунът (лат. Lycopodiimi selago) е растение, което притежава особеното свойство при консумация на отвара от него преди употреба на алкохол да предизвиква неприятни тягостни, усещания, силно и продължително гадене, обилно слюноотделяне, мъчително повръщане, изпотяване, треперене на мускулите, снижаване на артериалното налягане, промени в сърдечната честота, забавено дишане. Гаденето се засилва при допълнително приемане на алкохол и при тютюнопушене. 

 

Поради тези си свойства растението се използва отдавна за лечение на хроничен алкохолизъм, за отвикване от пиене. 

 

Лечението се провежда с прием на отвара от растението 3-4 дни след спиране употребата на алкохол. Дава се на лицето да изпие 1/2 чаша (75—100 см3) 5% отвара и след 13-15 мин. се дава чашка (3—5 см3) алкохолна напитка. Реакцията на повръщане настъпва след 10-15 мин., понякога и по-късно. Преди всеки пристъп на повръщане се дава да се изпие допълнително още малко алкохол, за да се ускори създаването на отвращение към алкохола

 

Важно е да се има предвид, че растението съдържа алкалоида селагин, който е силна парализираща отрова, наподобяваща по действието си курарето и бучиниша. Лечението трябва да се провежда под контрола на лекар, най-добре в лечебно заведение. Не се препоръчва за хора над 60 години.
 

Референции:

Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България
Билките в България и използването им