Ново проучване показва, че добре познатата гинко билоба може да ускори възстановяването на мозъчните функции след инсулт. Проучването е проведено в Китай и затвърждава досегашните данни за усключително позитивното влияние на гинко билоба върху пълноценното оросяване на мозъка.

 

При проследяване на 330 пациенти, прекарали инсулт, китайски учени са установили, че шестмесечен прием на екстракт от гинко билоба води до значително подобряване на когнитивните функции. Въпреки малкия мащаб на изследването получените резултати са достатъчно красноречиви и учените считат, че гинко билоба може да допълни лечението на пациенти с инсулт, особено при липса на показани странични ефекти от приема на билката.


 

Средната възраст на пациентите, участвали в проучването, е 64 години, като допълване на лечението им с екстракт от гинко билоба е започнало около седмица след инсулта.

 

Едно от най-честите последствия при инсулт е поразяването на паметта, възприятрията, мисловните и познавателните функции на пациента. Основна цел на проучването е била да се проследи ефектът на екстракта от гинко билоба за забавяне на неврологичните поражения в мозъка и максимално възстановяване на когнитивните функции.

 

Установено е, че посредством поддържането на периферното кръвообращение гинко билоба улеснява оросяването на мозъка, включително след поразяване на някои от кръвоносните съдове в органа. Подобряването притока на кръв към мозъчните структури предпазва останалите живи след инсулта нервни клетки и подобрява функционирането им след преживяна исхемия и кислороден глад.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За благоприятното влияние на екстракта от гинко билоба след инсулт допринася най-вече високото съдържание на биофлавоноиди и гликозиди в него. Гинко билоба е сред билките с най-високо естествено съдържание на този тип биоактивни вещества. Техният ефект в организма се изразява в укрепване стените на кръвноносните съдове, улесняване течливостта на кръвта и намаляване склонността на тромбоцитите да се слепват помежду си, формирайки тромби.

 

Сред обичайните практики след преживян инсулт е приемът на лекарствени средства действащи точно за подобряване течливостта на кръвта. Такова средство е добре познатият аспирин. Проучването на научния екип в Китай показва, че при пациенти, преживели инсулт, които успоредно с аспирин са приемали и екстракт от гинко билоба, са отчетени най-бързи позитивни резултати за възстановяване на мозъчните функции.