Лазаркинята (лат. Galium odoratum) е многогдишно тревисто растение от семейство Rubiaceae (Брошови). Стъблата достигат височина до 35 см, изправени, четириръбести. Листата са обратноланцетни, широки, на върха леко заострени. Цветовете са дребни, събрани в сложно метличесто щитовидно съцветие на върха на стъблото. Цъфти през месеците от май до август. У нас се среща из цялата страна предимно по сенчести и влажни гори на височина до 2000 м надморска височина. Лазаркинята е естествено разпространена и в Европа и Азия.

 

Действие и приложение. Билката лазаркиня има много добро пикочогонно, противовъзпалително и отхрачващо действие. Тя се прилага при бъбречнокаменна болест, при остри и хронични катари на горните дихателни пътища, хронични възпаления на черния дроб и затруднено уриниране.


 

Водните извлеци на лазаркинята подобряват сърдечната дейност, понижават кръвното налягане и увеличават диурезата. Освен това облекчават кашлицата и улесняват отхрачването. Външно се употребяват за лечение на гнойни пъпки, кожни хематоми и други кожни възпаления.


Българската народна медицина използва лазаркинята за лечение на чернодробни и пикочни заболявания – цистити, пиелити и т.н, а също и при камъни в бъбреците поради силно противовъзпалителния ѝ ефект. Външно лазаркинята се използва при трудно зарастващи рани, при вторично инфектирани кожни обриви и т.н.

 

Прекомерната и неправилна употреба на лазаркинята може да доведат до главоболие, придружено с признаци на отравяне – гадене, главозамайване. Това се получава в резултат на действието на кумарина. Приемът на билката трябва да е в строго определени дози. Лекарският контрол е препоръчителен.

 

Химичен състав. Лазаркинята в свежо състояние е източник на кумарин под формата на гликозид. Тя съдържа флавоноиди, танини, иридоиди и етерично масло.

 

Дрога. С лечебна цел се употребяват стръковете на растението. Те се събират от май до август по време на пълен цъфтеж. Отразява се надземната част на билката на 30 см от върха и на 5 см от повърхността на почвата. Листата на лазаркинята се събират малко преди цъфтеж от април до юни. Събраните части се изсушават и се съхраняват в проветриви помещения. Лазаркинята може да се закупи от всяка аптека и специализиран магазин за билки.