Лавандулата (лат. Lavandula angustifolia) е полухраст от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Стъблото достига до 70 см, силно разклонена. Листата са продълговати, ланцетни, до 6 см в дължина, светлозелени на цвят. Цветовете са събрани по 6-10 в прешлени и образуват класовидни съцветия. Родината на лавандулата е Средиземноморието. У нас се култивира в почти цялата страна.

 

Действие и приложение. Лавандулата се отглежда като маслодайно растение. Лавандуловото масло има жълто-зелен цвят и когато се съхранява правилно има силен и наситен аромат, почти същия като този на цветята.


 

Маслото се получава чрез дестилация с водни пари на свежите съцветия, тъй като изсушаването води до загуба на масло. Главна съставка на маслото е линалилацетат. Съдържат се още свободен линалоол  гераниол, нерол, камфора и др. Количеството на линалилацетата в маслото зависи от много фактори, а също и от начина на дестилация. При бавна дестилация, неговото количество намалява. Ценни са маслата с високо съдържание на линалилацетат. Българското лавандулово масло е висококачествено и търсено в световен мащаб. То съдържа 38 - 42% линалилацетат. Смята се, че най-качествено е френското масло от лавандула, получено от алпийски лавандулови насаждения 

 

Във връзка със съдържащото се етерично масло Лавандулата се използва като успокояващо и спазмолитично средство, а също и за стимулиране на апетита. Цветовете се използват като успокояващо средство при неврастения, мигрена, сърдечни неврози със сърцебиене. Етеричното масло се използва и за разтривки при невралгична болка. Цветовете притежават и диуретично действие.

 

Лавандулата има и инсектицидно действие, поради това тя се използва за като средство против молци.

 

Лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания. Има силно изразени противовъзпалителни и антисептични свойства.

 

Интересен е фактът, че през Първата световна война лавандуловото масло се е използвало в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. Днес лавандулата се използва с други билки в ароматерапията – за успокояване след ухапвания от насекоми, слънчеви изгаряния, акне и др.

 

Химичен състав. Лавандулата съдържа приблизително 3% етерично масло, което придава неповторимия ѝ аромат, но и още, захари, танини, органични киселини, минерални соли и др.

 

Дрога. Използваемата част на растението са цветовете.