Лайката е сред най-широкоспектърните билки, които човечеството ползва още от древността. Тя носи редица здравни ползи, но сред най-добре проучените са противовъзпалителното и болкоуспокояващото й действие. В този аспект тя може да се прилага и външно при компреси, настойки или инхалации, и вътрешно във вид на тинктура, отвара или запарка.

 

Способността на лайката да повлиява възпалителните процеси и да намалява болковия синдром се обуславя от високото съдържание в нея на 3 типа биоактивни вещества:


  • Антиоксиданти;
  • Терпени;
  • Флавоноиди;

 

Най-високо съдържание на тези вещества се отчита в цветовете на лайката, поради което те будят най-сериозен фармакологичен интерес.

 

Най-мощните антиоксиданти в състава на лайката са производни на специфичните биоактивни съединения ацетилен ихамазулен. При стандартни условия това са нестабилни молекули, които бързо се деактивират. Най-стабилна структура имат те алкохолните тинктури и етеричните масла от лайка. Затова тези продукти се ползват като мощни средства за неутрализиране на свободните радикали в организма. Това им действие помага както за редуциране на оксидативния стрес, така и за намаляване на възпалението в различни зони на тялото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В много източници лайката се означава като „природния аспирин“. Наред с противовъзпалителното й действие повод за това дават и нейните болкоуспокоителни свойства. Благодарение на терпените и флавоноидите в състава й лайката се ползва успешно за намаляване на болката, кръвонасядането, отока и зачервяването при кожни раздразнение и при по-сериозни външни травми. Това е причината екстракти от лайка да се прилагат в състава на различни козметични продукти – лосиони за тяло, сапуни, пасти за зъби и др.

 

Наред с това екстракти от лайков цвят се ползват и за допълване на лечението при артритни болки, хронични болки от мускулни и ставни увреждания, за облекчаване на болковия синдром при менструация, треска и висока температура.

 

Болкоуспокоителното действие на лайката се дължи на релксиращото й действие върху гладката мускулатура. Благодарение на това си действие тя се ползва успешно за овладяване и на някой стомашно-чревни нарушения като подуване на корема, задържане на газове, диария, гадене и повръщане.

 

Наред с всички чисто физически ползи от лайката, тя се слави като билка, носеща и чисто психо-емоционални ползи. Инхалациите с масло от лайка са сред предпочитаните природни методи за снемане на стреса и тревожността. Това е причина лайката да се ползва успешно в ароматерапията, в състава на ароматни свещи, соли за вана и др.