Куркуминът, активната съставка, която придава характерния жълт цвят на куркумата, буди огромен интерес в дерматологичната практика. Клиничните проучвания показват, че той притежава изявено противовъзпалително и антиоксидантно действие. Активността му е толкова висока, че може да потисне развитието не само на бактериите, вирусите и гъбичките, атакуващи кожата, но и на някои туморни клетки.

 

Благодарение на широкия спектър на дермопротективното действие на куркумина повишаването приема на куркума се препоръчва като допълваща лечението мярка при редица хронични кожни заболявания.


 

Куркума – приложение в дерматологията

Милиони хора по света може да се възползват от позитивните ефекти от повишения прием на куркума. Клиничните проучвания показват, че билката може да бъде от полза при лечението на най-често срещаните заболявания на кожата.

 

Меланома
Куркумата може да подобри шансовете за овладяване на най-разпространения тип рак на кожата като инхибира растежа на увредените меланоцити, от които започва формирането на туморните образувания. Куркуминът неутрализира опасните клетъчни компоненти, които отключват болестния процес.

 

Псориазис
Хроничните проблеми с кожата при псориазис са провокирани от погрешното атакуване на кожните клетки от страна на имунната система. Като автоимунно заболяване, лечението на псориазис изиква модулиране дейността на имунните компоненти. Именно в тази насока действа куркуминът – той инхибира процесите, отключващи автоимунната реакция срещу здравите кожни клетки.

 

Склеродермия
Още едно автоимунно заболяване, рефлектиращо върху състоянието на кожата. При склеродермия се уврежда съединителната тъкан в различни зони на тялото. Кожата е основен потърпевш с оглед на преобладаващата съединителна тъкан в структурата ѝ. Появяват се фиброзни участъци по кожата със скупчване на голямо количество епидермални клетки. Куркуминът забавя деленето на тези клетки и инхибира фиброзирането на кожата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Витилиго
Протича с депигментация на кожата и поява на светли петна по нея, покриващи зоните, където не се образува достатъчно меланин. Смята се, че основна причина за намаляване секрецията на меланин е оксидативният стрес върху меланоцитите. Антиоксидантните свойства на куркумина помагат за нормализиране дейността на пигментните клетки.

 

Куркуминът се метаболизира бързо в организма и се изхвърля скоро след приема. Затова пероралните продукти, съдържащи екстракт от куркума, не са достатъчно ефективни за трайно овладяване на кожните проблеми. За препоръчване е да се разчита на локално действащи върху кожата продукти – тинктури, унгвенти, масла и др.

 

Доказано е, че бромелаинът – ензим, съдържащ се в ананаса, подобрява усвояването на куркумина и повишава противовъзпалителния му потенциал. Затова е добре приемът на куркума да се комбинира с ананас и продукти, произведени от него.

 

С повишено внимание към приема на куркума трябва да се отнасят страдащите от диабет, проблеми със стомашната секреция или с кръвосъсирването. Причината е в това, че куркуминът може да повлияе ефективността на някои лекарства, прилагани при посочените здравословни проблеми.