Предишни изследвания безспорно показаха ефективността на светложълтата подправка куркума, която е съставка на популярното къри, в терапията на сърдечносъдови и дори при онкологични проблеми.


Ново проучване, публикувано в Gut показва, че екзотичната подправка може да предпазва черния дроб от цироза.


Австралийски изследователи са провели редица опитни изследвания с лабораторни мишки. Резултатите от проучванията показват, че екстрактът от използваната в кърито подправка куркума намалява възпаленията, които могат да предизвикат увреждане на клетките на черния дроб.

 

Предишни опитни изследвания също са доказали, че яркожълтата подправка има мощни антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, които може да помагат в борбата срещу болестите.

 

В опитите, проведени в Медицинския университет Грац в Австрия, и неговият екип, били използвани лабораторни мишки, страдащи от хронични възпаления на черния дроб. Към дневния хранителен режим на гризачите било добавяно различно количество куркума. Резултатите показали, че при мишките, които консумират редовно екзотичната подправка, трайните увреждания на хепатоцитите били значително по-малки.

 


Въпреки, че изследването е в ранна фаза, авторите на изследването са категорични, че екстрактът от куркума въздейства върху "няколко различни части от възпалителния процес" и може да предложи "обещаващо лечение в бъдещето".

 

Предишни проучвания, на лечебните свойства на куркумата показват, че съдържащото се в нея вещество куркумин има лечебен ефект при терапия на артрит, онкологични заболявания и дори деменция.

 

Експертите напомнят, че куркумата намира широко приложение в алтернативната източна медицина и поради антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства от векове се използва за лечение на редица заболявания.