Описание. Къпината се описва като сборен вид, неправилно наречен Rubus fruticosuc L., с много видове, подвидове, вариетети и форми. У нас са разпространени 44 вида, между които: сива къпина — R. canescens, полска къпинa — R. caesius, влакнеста къпина — R. hirtus, къpвавочеpвена къпина — R. sanguineus Friv. и др. Те са бодливи, храстовидни растения с дълги полегати или катерливи одървенели стъбла и добре развити коренищa. Листата са нечифтеперести с по 3-7 листчета с дръжки. Листчетата са яйцевидни, заострени към върха, назъбени, отгоре зелени, отдолу белезникави поради наличието на власинки; по долната страна на главната жилка се намират дребни шипчета и по-едри - върху листната дръжка и клоните. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Плодът е сборен, състои се от голям брой (20 - 30) месести костилкови плодчета. Отначало той е зелен, после се зачервява и при пълно узряване става черен, лъскав. Вкусът му е възкисел и с приятна миризма. Цъфти от май до август. 

 

Разпространение. Къпината расте из горите, храсталаците, поляните, покрай пътищата, по предпланинските и планинските склонове на цялата страна. 
Дрога. С лечебна цел се използват листата (Folia Rubi fruticosi) и корените (Radiax Rubi fruticosi). Листата се събират през лятото, а корените - от септември до ноември. 


 

Химичен състав. Листата съдържат около 10% дъбилни вещества, флавоноиди, органични киселини, витамин С и др. Корените - дъбилни вещества, инозит и др. 

 

Действие. Къпината притежава запичащо, кръвоспиращо, противовъзлалително и фитонцидно действие. 
 

Приложение. Къпината се използва като лекарство отдавна. Още старите гърци са употребявали листата като затягащо средство за венците. Римляните са ги използвали против диария, а Гален прилагал корените против бъбречни камъни. Арабите са използвали листата като средство за полово възбуждане. В нашата народна медицина листата и корените се използват при диария, гастрит, обилна менструация. Плодовете се използват при простуда. Външно листата се прилагат при възпаление на лигавицата на устата, против кървене на венците и при хемороиди

 

Начин на употреба. Използва се запарка или отвара от листата или плодовете, която се приготвя от 6 - 10 г листа или 15 - 20 г плод на 500 см3 вряща вода. Предпочита се отварата от листата. Тя може да бъде използвана и за гаргара.