Котешкият нокътUncaria tomentosa е общоукрепващо и противовъзпалително лечебно растение, произхождащо от тропическите райони на Южна и Централна Америка.

 

Ползите от котешкия нокът са много - растението има антивирусно и диуретично действие, регулира хормоналния баланс и се използва за намаляване на кръвното налягане, холестерола и стреса.


 

То е вид тропическа лоза, която може да нарасне до 30 метра височина. Името на растението идва от кукообразните шипове, които наподобяват ноктите на котка и се появяват на стъблата, под клонките.

 

Противовъзпалително действие

Много от приложенията на котешкия нокът се състоят в свойството на билката да намалява възпалението, което е потвърдено от проучване, публикувано в Journal of ethnopharmacology.

 

Според това изследване котешкият нокът съдържа съединения с ефективно антиоксидантно действие, но може би най-забележителното е, че той има ефекта значително да инхибира производството на TNF алфа - молекула, която насърчава възпалението в тъканите.

 

Това свойство е показано в случаи на остеоартрит - най-често срещаното ставно заболяване.

 

Остеоартритът причинява болка, подуване и скованост.

 

Според проучване, проведено с участието на 45 души, приемът на 100 mg котешки нокът на ден в продължение на 4 седмици е в състояние да намали интензивността на болката по време на физическа активност.

 

Не са наблюдавани странични ефекти.

 

Стимулиране на имунитета

Други малки изследвания, публикувани в Phytomedicine, са показали, че хората, които приемат 700 mg екстракт от котешки нокти дневно в продължение на 2 месеца, са имали увеличение на броя на имунните клетки.

 

Това действие може да се дължи на съдържанието му на алкалоидни вещества като изоптероподин и тероподин.

 

Противовъзпалителният ефект на котешкия нокът може да служи не само за намаляване на болките в ставите, но и за намаляване на възпалението в мозъка и предотвратяване на влошаване на интелектуалните способности.

 

Авторите на това проучване, проведено в лабораторни условия, посочват, че котешкият нокът може да съдържа фитохимикали, които биха могли да подобрят активността на паметта, да поправят увреждането на генетичния материал и да осигурят неврозащита по време на процеса на стареене.

 

В този случай активните съставки са проантоцианидини, полифеноли, тритерпени и растителни стероли - бета ситостерол, стигмастерол, кампестерол, които имат антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

 

Как да приемаме котешки нокът?

Най-лесният начин за приготвяне на котешки нокът е запарката, която се прави с 10 г изсушена кора от растението в чаша вода.

 

Може да се приема и стандартизиран екстракт.

 

Обичайната доза е една капсула от 20 mg, три пъти дневно, в продължение на 10 дни и една капсула на ден след това.

 

Не се препоръчва следните групи хора да приемат котешки нокът без лекарско предписание и наблюдение:

  • Бременни или кърмещи жени;
  • Пациенти с определени медицински състояния, като кръвоизливи, бъбречни или ракови заболявания;
  • Пациенти, на които скоро ще се извършва хирургична интервенция;
  • При прием на лекарства за кръвно налягане, холестерол, рак и съсирване на кръвта.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/una-gato-dolor_9302

https://www.researchgate.net/publication/40482475_Uncaria_tomentosa_acts_as_a_potent_TNF-a_inhibitor_through_NF-kB

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11603848/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15070175/