Ако има една доказана способност на билката котешки нокът (Uncaria tomentosa), която никой не оспорва, това е мощното му противовирусно действие. То го превръща във водещо средство за приложение още при първи симптоми на гpип.

 

Котешкият нокът действа както за овладяване на грипа, така и за превенция на неговите бактериалните усложнения. Тази си роля той дължи на мощния позитивен ефект върху имунната система.


 

Котешкият нокът съдържа комбинация от над 30 фитохимикали. Най-високо е съдържанието на гликозиди, алкалоиди, танини и биофлавоноиди. Малко са природните продукти, които съдържат толкова разнообразна група от биоактивни съединения.

 

Комбинацията от тези вещества стимулира образуването и отделянето на интерферони и имуноглобулини в организма.

 

Интерфероните са основното защитно средство на тялото срещу вирусните инфекции. Те имат директно противовирусно действие и унищожават вирусните частици, включително тези на грипа и на хепатита. Имуноглобулините засилват локалния имунитет в зоната на лигавицата на дихателната система. Те повишават резистентността й към атаките на вирусите, които използват именно нея като основен вход към организма.

 

Котешкият нокът повишава производството и стимулира активността на имунните клетки, които са първа линия на защита срещу вирусите.

 

В допълнение котешкият нокът има противовъзпалително действие и приемът му помага за по-бързо овладяване на възпалението на дихателните пътища. Така тази билка помага за много бързо стопиране на грипни и други вирусни инфекции. Стимулиращият ефект върху имунитета предотвратява появата на евентуални бактериални усложнения след тях.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В условията на повишена заболяемост от грип котешкият нокът представлява ефективно превантивно и допълващо лечението средство.

 

Билката се предлага под формата на тинктури, таблетки, капсули и други фармацевтични средства. Може да се намери и в сушен вид, подходящ за приготвяне на чай. Няма данни за нежелани ефекти от приема му, като повишено внимание се препоръчва единствено при хора с болестта на Паркинсон.

 

Наред с благоприятното влияние при грип, котешки нокът се ползва успешно и за допълване лечението на други вирусни заболявания като херпес и дори ХИВ-инфекции. Благодарение на силното си противовъзпалително действие билката е показана и за допълване лечението на ревматоиден артрит.