Кориандърът (лат. Coriandrum sativum) е едногодишно трeвисто растение от семейство Сенникоцветни (Apiaceae). На височина достига до 70 см. У нас се отглежда като етеричномаслено растение.

 

Името на кориандъра произлиза от гръцката дума "koris", която буквално означава буболечка. Може би е заслужил това наименование поради миризливия си аромат, когато е неузрял. Растението се е използвало като подправка още от 5000 г. пр. Хр., което го прави една от най-старите използвани в света подправки. За родина на кориандъра се считат регионите в Централния Изток и Средиземноморието. 


 

Етерично масло от кориандър. Получава се чрез дестилация с водна пара на смлени плодове. Представлява безцветна или жълтеникава течност с типична миризма и пролив вкус. Главната съставка на маслото е алкохолът линалоол. Съдържат се още гераниол и по-малки количеств цимол, борнеол и т.н. Качеството но маслото зависят от зрелостта на плодовете. То се влошава при използване на незрели плодове. По време на цъфтеж в растението се съдържа етерично масло, съставено изцяло от алдехиди. Но при узряването на плодовете те намаляват, а се увеличава количеството на линалоол, на който се дължи приятната миризма на растението. Колкото по-голямо е количеството на линалоол в маслото, толкова по-качествено е то.

 

Действие и приложение. Плодовете на кориандъра стимулират секрецията и моториката на храносмилателната система и имат карминативно (газогонно) действие. Също така те стимулират апетита, действат спазмолитично и болкоуспокояващо. Енергичното масло се прилага при лечение на конюнктивит. Във фармацевтичната практика се използва като ароматизиращо средство. Тлъстото масло се използва като основа за приготвяне на супозитории.

 

Кориандърът се употребява и като допълващо лечение на афти и други възпалителни процеси по лигавицата на устната кухина. Този ефект на кориандъра се дължи на изявеният му антисептичен, противовъзпалителен и противогъбичен ефект. Тези ефекти се дължат най-вече на етеричното масло и съставките му - линалоол и гераниол.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа около 1,5% етерично масло, 20% тлъсто масла, до 17% белтъчини. Установени са също флавоноиди, витамини (A, C, B1, B6 и К) и минерали.

 

Дрога. Използваемата част на растението са плодовете. При стриване издават силна, приятна миризма. Дрогата се добива като стъблата на растението се жънат след узряване на плодовете, след което се сушат на снопи.