Добре изяснени са ползите от кориандъра за здравето на кожата и доброто храносмилане. С тях обаче далеч не се изчерпват всички полезни действия на тази билка, ползвана масово и като подправка, заради чудния си аромат.

 

Кориандърът, Coriandrum sativum, действа изключително добре за допълващо лечение на афти и други възпалителни процеси по лигавицата на устната кухина.


 

Благоприятният ефект на кориандъра в това отношение се обяснява с изявеното му антисептично, противовъзпалително и противогъбично действие. Всички те се дължат на богатото съдържание в кориандъра на:

  • Етерични масла – най-вече цитронелол и гераниол;
  • Органични киселини – най-вече аскорбинова киселина (витамин С) и пантотенова киселина (витамин В5);
  • Микроелементи – калий, натрий, калций, магнезий, цинк;
  • Витамини – А, С, В1 и В6, К;

 

Лечебният ефект на кориандъра върху афтите се дължи в най-голяма степен на мощното антисептично действие на цитронелола. Той убива голяма част от болестотворните бактерии в устната кухина, които може да обострят възпалението на лигавицата и да влошат състоянието на афтите. Благоприятното влияние на цитронелола върху лигавицата се допълва от антиоксидантното и укрепващо действие на останалите съставки на кориандъра.

 

Редовното сдъвкване на листа от кориандър или локалното третиране с етерично масло от билката ускорява заздравяването на афтите и укрепва състоянието на лигавицата и структурата на венците. В допълнение много приятният аромат на кориандъра също оказва своето благоприятно влияние за освежаване на дъха в устата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Потенциалът на кориандъра да подобрява общото състояние на устната кухина обяснява широката употреба на билката и на етеричното масло от нея в производството на пасти за зъби, води или освежители за уста и др. дентални и козметични продукти.

 

Благоприятният ефект на кориандъра се ползва успешно и при лечение на шарка. Възпалителните процеси в устната кухина, съпътстващи кожните обриви при шарка се повлияват ефекта на кориандъра почти толкова добре, колкото и афтите. Билката може да се прилага и за по-бързо овладяване на самите кожни прояви. Био масло или настойка от кориандър може да се ползват локално  за подобряване вида на кожния обрив и успокояване на сърбежа.