Може би сте чували поговорката „Не всичко, което блести е злато“. А също така „Не всичко, което убожда и ужилва е вредно.“

 

С изключително високите нива на витамини и минерали, копривата може да бъде използвана като тоник, който да подсили растежа на косата и разбира се да заздрави структурата на косъма.


 

Как става това? Копривата подобрява локалната циркулация, така корените на косата получават повече хранителни вещества и кислород. Тя има антиоксидантен ефект, който намалява действието на увреждащите фактори. Копривата потиска образуването на хормон, който е отговорен за косопада при мъже и жени.

 

Копривата е от онези растения, които растат навсякъде без значение дали някой се грижи за тях или случайно са поникнали. Тя е известна с това, че като се докоснем до нея получаваме доза химикали (хистамин и мравчена киселина), които ни причиняват дискомфорт и раздразнение на кожата.

 

Изглежда, че сте били ухапани от няколко мравки наведнъж. Въпреки тези ѝ свойства, копривата се използва като богата на витамини и минерали храна, източник на желязо.

 

Но как копривата стимулира растежа на косата? Тя се използва от хилядолетия, за красива, здрава и лъскава коса. Днес грижата за косата, съдържаща коприва не е особено популярна, но ако попитате майките или бабите си, те със сигурност имат какво да ви кажат.

 

Копривата е натурално и безопасно средство за спиране на косопада и засилване растежа и здравината на косъма. Тя съдържа антиоксиданти като каротеноиди, флавоноиди и витамин C, които предпазват косата от вредното влияние на свободните радикали.

 

Друго свойство на копривата е да укрепва и разширява кръвоносните съдове, което означава, че космените фоликули ще получават повече кислород и хранителни вещества. Като резултат, косата ще расте здрава и силна.

 

Въпреки че няма проучвания правени конкретно за косата, за копривата се знае, че може да намали концентрацията на дихидротестостерон. Това е хормонът, отговорен за мъжкия и женскя хормонобусловен косопад.

 

Копривата има отличен ефект при често омазняване на косата, пърхут и сърбяща скалп. Нейното противовъзпалително и антибактериално действие подържат скалпа в добро здраве. Високото съдържание на витамини и желязо в копривата подхранват космените фоликули и подпомагат растежа на нова коса.