Парещият ефект на листата на копривата се компенсира в пъти от полезните им влияния за организма. В допълнение на тях още по-позитивно влияние има и коренът на копривата. Така и подземаната, и надземната част на растението може да се ползват като средство за допълващо лечение на редица задравословни проблеми.

 

Листата на копривата са популярни с противовъзпалителното си и болкоуспокояващо действие при остеоартрит и свързаните с него болки в ставите. При лечение на артрит листа от коприва може да се ползват, успоредно с нестероидни противовъзпалителни средства или дори като тяхна алтернатива. Огромно тяхно предимство е липсата на каквито и да било странични ефекти.


 

Проучванията показват, че компреси с листа от коприва в зоната на възпалени и болезнени стави или мускули помага за намаляване на болката. Същият ефект показва и отварата от коприва, приемана през устата.

 

Има научни данни, доказващи противовъзпалителното действие на листата от коприва и при лечение на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

 

Подземните части на копривата доказано облекчават проявите на различни уринарни заболявания, включително проблемите с простатата при мъжете. Проучванията сочат, че отвара от корен на коприва помага за нормализиране размерите на простатата и елиминиране на съпътстващите симптоми като често и трудно уриниране, задържане на урина, болки и дискомфорт в малкия таз и др.

 

Благоприятният ефект на корена от коприва при проблеми с простатата се обяснява със съдържанието на определени химични съединения. Те връщат баланса на мъжките полови хормони.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Счита се, че изместването на този баланс към доминиране на дихидротестостерона спрямо тестостерона води до натрупване на първия в клетките на простатата. Така се отключват възпалителни процеси, водещи до оток и подуване на жлезата и нарастване на размерите й. Намаляването нивата на дихидротестостерона под влияние на веществата в корена на копривата помага за бързо нормализиране размерите на простатата.

 

Научните проучвания показват, че ефектът на корена от коприва при лечение на доброкачествено уголемена простата е съпоставим с този на сао палмето – най-популярната билка, назначавана за лечение на този типично мъжки проблем.

 

И листата и коренът на копривата действат диуретично и стимулират отделянето на урина. Затова се ползват успешно за подпомагане лечението на уринарни инфекции (цистит, уретрит и др.), когато по-честото уриниране способства за изхвърляне на бактериите, колонизирали пикочните пътищa и провокирали възпалението.