Розацеята е неприятно хронично заболяване, което се дължи на уголемени кръвоносни съдове по кожата на лицето. Това е и причината да се получава типичното при засегнатите хора зачервяване на бузите и носа.

За облекчаване на симптомите на розацея могат да помогнат някои билки и натурални продукти.

На първо място специалисти препоръчват да се пристъпи към осигуряване на достатъчно цинк за организма. В изследване с участието на няколко души с розацея, които взимат по 100 мг цинков сулфат три пъти на ден, се установява подобряване състоянието на кожата им.

То се повлиява благоприятно и при налагане на гел от алое вера върху кожата за известно време преди нанасянето на овлажняващия крем за деня. Това растение се оказва ефективно при всякакви кожни проблеми, включително и при слънчево изгаряне. Ако не разполагате с готов продукт, можете да използвате сока от вътрешността на листо алое вера.

Куркумата, вложена в маска, също оказва положително въздействие при розацея, акне и екзема. Тази съставка намалява възпалителните процеси в кожата и червенината. Въобще, тя спомага и възстановяването на кожата, благодарение на антиоксидантните си качества. Нещо повече, има данни, че забавя образуването на бръчки и допринася за по-младежкия вид на кожата като цяло.

Екстрактът от маслинови листа има свойството да извежда отпадъчните и вредни продукти от организма, включително и кожата, и да спира възпалителните процеси. Полезните свойства за здравето на този екстракт тепърва се изучават, но е ясно, че той укрепва здравето и срещу вирусни инфекции. Той би могъл да се приема като хранителна добавка или под формата на тинктура.

NEWS_MORE_BOXПри розацея специалистите препоръчват приема на гама-линоленова киселина. За да се забележи положителен ефект в състоянието на кожата обаче се налага по-продължителен прием, от минимум 8 седмици, два пъти на ден. Добри източници на гама-линоленова киселина са маслото от касис и маслото от вечерна иглика.

Употребата на зелен чай не би повлияла причините за заболяването, които между другото все още не са напълно изучени от медицинската наука, но помага в справянето със зачервяването на кожата. Зеленият чай се разглежда като един от най-добрите източници на антиоксиданти, на чието богатство се дължи и здравословната му полза. Освен под формата на напитка или добавка, той може да се налага и директно върху кожата. За целта няколко пакетчета чай се варят 10 минути и след охлаждането им се слагат върху лицето като студен компрес. Това трябва да повлияе червенината положително и успокои кожата.