Дори леките наранявания могат са доведат до силно кървене, затова понякога е необходимо да бъдат предприети мерки. В домашни условия някои билки и средства могат да помогнат при силно кървящите рани.


Бял равнец

Разновидности на растението бял равнец (Achillea millefolium) от семейство Сложноцветни се срещат по целия свят и се използват още от древни времена за спиране на кървенето.
Растението Achillea millefolium е кръстено на Ахил, героят от Троянската война и известен персонаж от гръцката митология. Легендата разказва, че Ахил използвал бял равнец, за да спре кървенето на раните на своите войници по време на битка.Изследване от 2011г. върху действието на вид бял равнец при мишки и плъхове е установило, че растението е ефективно и може да помогне за заздравяването на рани.


Начинът на употреба на растението при кървене включва стриване на изсушената билка на прах и поръсване на раната с нея или прилагане на намокрени пресни листа и цветове от бял равнец. След това е необходимо да бъде приложен натиск върху раната и повдигането ѝ над нивото на сърцето.


Хамамелис

Вещерската леска (Hamamelis virginiana) е известна със стягащия си ефект, който може да помогне за спиране на кървенето при малки порязвания. Веществата в растението помагат за стягане на кожата, като намаляват кръвоснабдяването и насърчават съсирването. Необходими са повече изследвания, за да бъде доказано, че стягащите вещества спират кървенето, но проучване от 2007 г. е установило, че мехлемът от хамамелис е ефективно лечение за определени видове кожни заболявания.


Някои други растения с подобно действие, които могат да спрат кървенето, са хвощ, живовляк и роза.


Начинът на употреба на употреба на хамамелис за забавяне на кървенето се състои в нанасяне на малко количество мехлем върху марля или компрес и притискане на раната с тях. Хамамелисът има много силен стягащ и изсушаващ ефект, заради което е препоръчително да се използва в разтвори с вода, спирт, тинктури, в кремове или в комбинация с алое вера.


Витамин С и цинк

Комбинацията от витамин С на прах и цинкови таблетки за смучене може да спре продължителното кървене и да насърчи съсирването на кръвта след изваждане на зъб.

 

Проучване е установило, че поръсването на витамин С на прах върху марля и нанасянето му върху кървящ венец помага за забавяне на кървенето и в крайна сметка го е спряло. След това прилагането на цинкови таблетки за смучене е довело до образуване на кръвен съсирек по вътрешната повърхност на венците в рамките на три минути.


Необходимо е да бъде използван чист витамин С на прах, който не е смесен със захари или овкусители. Поръсването на праха трябва да стане директно върху кървящия венец, след което се прилага и таблетка цинк за смучене. Цинкови таблетки за смучене могат да бъдат намерени в повечето аптеки.


Библиография:
1. American Academy of Family Physicians. Caring for cuts, scrapes, and wounds
2. University of Rochester School of Medicine and Dentistry. Cuts and wounds of the mouth and lips
3. Riordan, H. D., & Jackson, J. A. (n.d.). Topical ascorbate stops prolonged bleeding from tooth extraction
4. Healthline. 6 Home Remedies to Stop Bleeding