С наближаването на зимния сезон трябва да се примирим с обстоятелството, че всеки от нас ще преболедува поне веднъж. Кои билки можем да използваме вместо скъпи лекарства, за да се справим с мъчителната кашлица и да спестим някой лев?

 

1. Ружа


 

Може да се използва на практика цялото растение, тъй като корените, листата и цветовете са много богати на активните съставки – слузни вещества с полизахариден строеж. При приемане, те покриват лигавиците в носоглътката (орофаринкса) и ги предпазват от дразнещото въздействие на студения въздух. Имат омекчително и успокояващо кашлицата действие и се прилагат под формата на запарка при остри възпалителни заболявания на горните дихателни пътища – ларингит, фарингит, бронхит и др.

 

2. Лист от широколист или теснолист жиловлек

 

Полизахаридният му състав му придава омекчаващ и противокашличен ефект като този на ружата. Произвеждат се лекарствени продукти на основата на жиловлека.

 

3. Корен от черен оман

 

До неотдавна черният оман също бе прилаган като противокашлично средство, поради полизахаридния му състав. Сега, обаче, употребата му е изоставена поради съмнения за увреждане на черния дроб от някои от съставките му.

 

4. Исландски лишей

 

Предлагат се и лекарствени продукти, съдържащи исландски лишей. Освен омекчаващо и антитусивно действие, някои от съставките му – цетрарова и протоцетрарова киселина - имат и антибактериално действие. Това го прави особено подходящ при бактериални инфекции на горните дихателни пътища.

 

5. Лист от бръшлян

 

Бръшлянът е вечнозелен храст с катерливо стъбло, добре познато декоративно растение. Това, което мнозина не знаят, обаче, е химичният му състав. В листата се съдържат тритерпенови сапонини, които имат отхрачващо действие при бронхит и катари на дихателните пътища. Фармакологичното му действие е добре документирано и в аптечната мрежа се отпускат лекарствени продукти, получени от извлеци от бръшлян.

 

NEWS_MORE_BOX

6. Корен от иглика

 

Тритерпеновите сапонини, съдържащи се в корените и коренището от иглика, също като тези в бръшляна, имат отхрачващо действие. Прилагат се под формата на запарка. Освен това, те съдържат и салицилова киселина, която има противовъзпалително, обезболяващо и температуропонижаващо действие, което ги прави много подходящи при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, придружени с кашлица и фебрилитет.

 

7. Корен от сапунче

 

Съдържа сапонини, които освен отхрачващо, имат и диуретично и пoтогонно действие. Прилага се като запарка или студен извлек при бронхит, фарингит и др. Предозирането трябва да се избягва, тъй като може да доведе до гадене, повръщане, диария, тремор и др.

 

8. Сладък корен (сладник)

 

Притежава сложен химичен състав, обуславящ разностранни фармакологични ефекти. Сапонините имат отхрачващо действие и обуславят приложението му под формата на запарка или екстракти. Прилага се и под формата на редица стандартни състави с противокашлично действие.

 

Глициризиновата киселина има противовъзпалително и хепатопротективно действие.