За да се извлекат максималните количества биологично активни вещества, различните части на растението трябва да се събират в точно определено време от годината и в определена фаза от развитието на растението. Нивата на биологично активните вещества варират както в отделните сезони, така и в денонощието.

 

Събиране на листа. За тях е важно да се събират в началото или по време на цъфтене, в редки случаи може и в период на плодообразуване. Събирането на непълно развити листа не е рентабилно, макар че тогава някои листа са богати на биологично активни вещества. Ранното събиране на листата обикновено изтощава растението. Именно за това се препоръчва да се събират розетъчните, долните и средните листа на стъблата. Избягва се брането на променили естествения си цвят или проядени от насекоми листа. Препоръчва се бране чрез откъсване от стъблото или отрязване на клонки, които се изсушават и след това листата се отделят чрез очукване (напр. мечо грозде). Събират се заедно с дръжките (напр. татул, градински чай, коприва, подбел, ягода, иглика и др.) или без дръжки. Поставят се в кошници и възможно най-бързо се разстилат за изсушаване.


 

Цветовете се събират в началото на цъфтежа. Те могат да бъдат отделни цветове, цели съцветия (лайка, невен) или отделни части на цвета (лопен — само венечните листа, слънчоглед — само езичестпте цветчета). Берат се ръчно, понякога се използват различни инструменти като гребени (лайка) или ножици, поставени на специални дървени поставки за откъсване на клонки от високи дървета (липов цвят).

 

Стръковете (треви) се събират в периода на цъфтене посредством отрязване на стъблата с нож или друг режещ инструмент на около 15—20 см от върха. В никакъв случай не трябва да се изскубва цялото растение от почвата. Стръковете се навързват на снопчета и се  пренасят за сушене.

 

Плодове и семена. Сухите плодове и семена се берат напълно зрели, но при някои видове, за да се избегне разпиляването на семената, се препоръчва беритбата да става преди пьлното узряване. Понякога се отрязват целите съцветия с плодчетата, правят се снопчета, оставят се да доузреят, след което се очукват и пресяват през сито. Сочни плодове и ягоди се събират рано сутрин или вечер при захлаждане.
 

Референции:

Pharmacognosy: Fundamentals, Applications and Strategies 1st Edition
Лечебните растение на България Енциклопедия на лечебните растения в България