Глухарчето (Taraxacum officinale ) е сред билките, при които всяка отделна част на растението буди широк фармакологичен интерес. И коренът, и цветът на глухарчето съдържат биоактивни вещества, които подпомагат справянето с различни здравословни проблеми.

 

Цветът на глухарчето се събира и суши за чай или се консумира суров. Притежава леко горчив вкус.


 

Коренът от глухарчето обикновено се препича и стрива на прах, като се ползва за приготвяне на запарки и компреси.

 

Почти цялата част на билката съдържа високи дози от витамините А, С и К, както и от микроелементите желязо, калций и манган. Наред с различните начини на приложение обаче коренът и цветът на глухарчето се различават и по здравословните си ползи.

 

Цвят от глухарче – основни приложения

Цветовете на глухарчето са сред най-пълноценните природни източници на витамин А. Този витамин е термостабилен – запазва активността си след термична обработка. Така запарката от цвят на глухарче се ползва много ефективно в няколко направления:

  • Очно здраве – озигурявайки високи дози витамин А цветът от глучарче предпазва от някои от най-разпространените зрителни заболявания – макулна дегенерация, пигментен ретинит и др;
  • По-успешен дренаж на водата – цветовете на глухарчето имат изявен диуретичен ефект, т.е. подпомагат изхвърлянето на водата от тялото. Така те се ползват успошно при подуване на корема, склонност към задържане на течности, затруднено уриниране и др;
  • Детоксикация – диуретичният ефект на цветовете от глухарче подпомага и очистването на черния дроб от натрупаните в него токсини;
  • Намаляване на триглицеридите – цветовете от глухарче инхибират активността на ензима липаза, който позпомага разграждането на мазнините в чревния тракт. Така се намалява количеството на преминаващите в кръвта триглицериди. Ефектът е много позитивен при хора с проблеми с холестеорла и липидния профил на кръвта.

Корен от глухарче – приложения

Коренът на глухарчето е по-богат на антиоксиданти от цветовете му – най-вече на витамин С. Това е причина той да се ползва по-широко за подсигуряване защитата на организма от свободните радикали. Наред с това коренът на глухарчето се прилага и за:

  • Превенция на ракови заболявания – две независими проучвания доказват, че екстракти от корен на глухарче успешно неутрализират ракови клетки при рак на кожата или на правото черво. Има данни и за позитивен ефект при карцином на простатата и рак на гърдата;

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Намаляване на холестерола – коренът на глухарчето помага за намаляване на общия и лошия холестерол и същевременно за повишаване на т.нар. добър холестерол. Затова отвари от него се препоръчват като допълнение към диетата на всеки човек с проблеми с хоелстерола;
  • Борба с бактериалните инфекции – проучванията сочат, че коренът на глухарчето има бактерициден ефект. Най-висока ефективност се наблюдава при допълващо лечение на стафилококови инфекции;

Цветовете и коренът на глухарчето предлагат допълващи се ползи за овладяване на различни здравословни проблеми. Така билката заслужава особено внимание с комплексния си ефект и широк спектър на действие.