Лимонник (лат. Schisandra chinensis) е дървесна лиана от семейство Магнолиеви (лат. Magnoliaceae). Плодовете на растението се използват както за лечение на редица заболявания, така и за храна. Цъфти в жълтеникаво-бели до розови цветчета в месеците май и юни. Расте на умерено влажни засенчени гористи места до около 700 м надморска височина. Лимонникът се среща предимно на изток – Североизточен и Централен Китай, Корея и Япония. У нас лимонникът се среща предимно култивиран.

 

Действие и приложение. Още от древни времена плодовете на лимонника са използвани от различни народности в Далечния изток като средство, повишаващо работоспособността и издръжливостта. Още след първия прием на лимонник се повишава умствената и физическата работоспособност. При многократен прием се проявява тонизиращото действие на растението, повишава се устойчивостта на организма към неблагоприятни въздействия от средата.


 

Лимонникът се прилага с успех и при астении (обща слабост и безсилие) и депресивни състояния, лесна уморяемост, липса на апетит, а също и при атеросклеротични изменения. Забележителен ефект от приложението на лимонник се наблюдава и при болни с ниско кръвно налягане продължителният прием трайно подобрява физическата и умствената работоспособност, зрителната острота и адаптацията на очите на тъмно.

 

Шизандрата е растение със силни антиоксидантни свойства. Подходяща е за употреба при дълго умствено натоварване като поддържа паметта, а също и дейността на сърдечносъдовата система. Китайският лимонник се смята за мощен имуномодулатор и стумулатор на централната нервна система, а освен това действа чудесно на хора с диабет при астма и влошено зрение, за детоксикация и подобряване общата обмяна на веществата. Лимонникът стимулира храносмилането и подобрява половия живот. Плодовете се използват при язви и труднозарастващи рани.

 

Химичен състав. Шизандрата съдържа органични киселини (над 20%), полифенолни производни с тонизиращо действие, танини, етерично масло с лимонов аромат, витамин С, захари, микроелементи като никел, мед, магнезий, цинк.

 

Дрога. С лечебна цел се използват плодовете, листата и семената на растението. Плодовете се събират след пълна зрялост. Сушат се на сянка в проветриви помещения.


Лимонникът е противопоказан при състояния на силна възбуда, хипертония, а също и по време на бременност и при хора с епилепсия.

 

Добре се съчетава с билки като жен-шен и гинко билоба.