Ким (лат. Carum carvi) е двугодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни (Apiaceae). През първата година развива розетка от лист, а през втората израства високо до 1 м, разклонено, право, ръбесто стъбло. Разпространено е в Европа, Северна Азия и Северна Америка. В повечето от нашите планини се среща диворастящо. Като култивирано растение е въведено в много страни, включително и у нас.

 

Историята на тази ароматна подправка, която не бива да се бърка с кимион, започва доста отдавна – от Евразия и Северна Африка. Има данни, че кимът бил култивиран в Египет още през 1500 г. пр. н. е.


 

Кимът съдържа между 3% и 6% етерично масло. То се получава чрез дестилация с водни пари на смляната дрога. Представлява безцветна или слабожълтеникава течност с остра приятна миризма и парлив вкус. Главни съставки на маслото са карвон и лимонен.

 

Действие и приложение. Дрогата и маслото имат карминативно (газогонно) действие, антисептично, спазмолитично и стимулиращо секрецията на стомаха и червата действие, което засилва апетита и подобрява храносмилането. Запарка от дрогата или алкохолен разтвор на етеричното масло се използва при метеоризъм (подуване на стомаха), при стомашно-чревни колики, при лошо храносмилане и като отхрачващо средство при възпаление на дихателните пътища. Външно, етеричното масло в смес с тлъсто масло се използва за разтривки при простудни заболявания.

 

Освен ценно лечебно растение, кимът се използва и като подправка в сладкарството, готварството и др. Поради това, че кимът подпомага храносмилането той е подходяща подправка за тежки храни от животински произход или трудносмилаеми зеленчуци като зеле. Чаят от ким преди или по време на хранене ще стимулира отделянето на стомашни сокове, което ще подобри храносмилането.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа между 3% и 6% етерично масло, тлъсто масло – 15% до 20%, белтъчини – 10% до 20%, флавоноиди – кверцетин, кемпферол, кумарини и др.

 

Дрога. Използваемата част са плодовете. Те са светло кафяви, сплескани странично. При узряване се разпадат на две полуплодчета. Те са с дъговидна форма и пет силно изпъкнали ребра. Плодчетата притежават силна, типична миризма и слабо горчив вкус. Реколтата се събира преди плодчетата да са напълно узрели.