Инфекцията с хламидия е от най-разпространените, предавани по полов път. Коварното при нея е, че в повечето случаи се развива безсимптомно, но оставя коварни последствия върху репродуктивната система при жената. Хламидията може да причини частично и напълно запушване на фалопиевите тръби, което съответно да стане причина за животозастрашаващото състояние извънматочна бременност, в първия случай, и стерилитет.

Инфекцията се развива след заразяване с вътреклетъчен паразит Chlamydia trachomatis (Хламидия трахоматис), който освен половите органи може да порази очи, стави, черен и бял дроб.

Симптоми, ако те въобще се изявят и разпознаят, могат да се наблюдават 7-14 дни след заразяването. Обикновено включват парене при уриниране, болка в ректума, отделяне на секрет от вагината или пениса. Податливи на инфектиране са както жените, така и мъжете, въпреки че усложненията при представителките на нежния пол са по-драматични. Нелекувана хламидията води до ендоцервицит (възпаление на цервикса) при жените и уретрит при мъжете.

Билките едва ли биха излекували инфекцията. За това е необходимо сериозно и навременно лечение предвид сериозните усложения от тази коварна инфекция. Напоследък се появяват данни, че някои билки могат да помогнат в борбата срещу инфекцията. Те, със съгласието на лекуващия лекар, могат да се прилагат едновременно с медикаментозната терапия или като профилактична мярка, когато инфекцията вече е излекувана. Не бива да се пренебрегва и фактът, че билките също имат странични ефекти, поради което консултация със специалист се налага.

NEWS_MORE_BOX


Билките, които помагат при хламидия, са астрагал, ехинацея, хидрастис, червена детелина и мравчено дърво (или балдахиново, Пау Д'Арко). Като специалистите предупреждават, че астрагалът не се употребява при повишена телесна температура, а ехинацеята и хидрастисът за продължителни периоди.

Ехинацеята е билка, която се познава и прилага широко. Основно е представяна като средство укрепващо имунната система и особено полезно при профилактиката на грип и простудни заболявания. През последните години обаче непрекъснато излизат противоречиви данни за полезния й ефект срещу грип и повишаване на защитните сили на организма. От друга страна народната медицина от столетия я прилага като имунен модулатор, средство за повишаване на жизнените сили и за почистване на кръвта и лимфата.