Екстракт от мушкато може да потисне ХИВ тип 1, като предотврати „нахлуването“ на вируса в клетките. 
 
Новото проучване показва как екстракт от растението може да се окаже ефикасен метод за борба с ХИВ тип 1. Според водещия автор - д-р Рут Брек-Вернер от Германския изследователски център за екологично здраве в Мюнхен, безопасните билкови медикаменти с доказано действие срещу ХИВ-1 биха имали голяма полза при разработване на терапия за лечение.
 
В Германия екстрактът от корен на медицинското растение Pelargonium sidoides е лицензиран като билков медикамент, подкрепен от многобройни клинични изследвания, които гарантират неговата безопасност. 
 
ХИВ-1 е един от двата известни щама на вируса, които причиняват СПИН. Другият подтип ХИВ-2 не се среща често извън пределите на Африка. Заедно, двата подтипа инфектират близо три милиона души всяка година в световен мащаб.
 
Учените откриват, че екстракт от вида мушкато Pelargonium sidoides може да атакува частиците на вируса и да потисне т. нар. репликацията – процесът, в който вирусът „окупира“ здравите клетки. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
При експеримент с клетъчни структури изследователите са в състояние да проследят защитния ефект на полифенолите – клас естествени съединения. Екстрактът от подвида на мушкатото атакува ХИВ-1 с режим на действие, който е различен от всички използвани за целта медикаменти в клиничната практика, обяснява д-р Рут Брек-Вернер. 
 
Тя допълва още, че резултатите окуражават по-нататъшни проучвания върху инфектирани с ХИВ-1.
 
Данните от настоящото проучване са публикувани в сп. PLOS ONE