Хининовото дърво (Cinchona) е от семейство Rubiaceae. Към рода Cinchona се отнасят няколко вида дървета, всички от които имат лечебни свойства. Най-разпространен може би е видът Cinchona succirubra. Те представляват вечнозелени дървета, достигащи на височина 10 до 25 м родината на хининовото дърво е тропична Южна Америка, където се среща и диворастящо.

 

През 17-и век жената на вицекраля на Перу – Ана дел Чин-чон се разболяла много тежко. Индиански лечители успели да я излекуват напълно с отвара от кората на неизвестно дърво. Приблизително 100 години по-късно, в чест именно на тази жена на растението било дадено името Cinchona.


 

Действие и приложение. Хининовото дърво е спасило милиони хора по света от треска и малария. Заслужено, хининовото дърво се радва на голяма почит, особено в тропиците. В продължение на стотици години, растението е било използвано от инките за лечение на малария, треска и проблеми с храносмилането.

 

Хининовото дърво се използва за приготвяне на екстракти и тинктури както и за получаване на чисти алкалоиди, предимно хинин и хинидин. Хининът потиска развитието на шизонтите на маларийния плазмодий и е най-старото средство за лечение на маларията. Поради голямата му токсичност лечението с него беше преустановено, а лекарствата, съдържащи хинин – изтеглени.

 

Хининът има силен антипиретичен ефект. Той влияе върху терморегулаторните центрове и понижава температурата при фебрилни състояния. В миналото се е използвал като мощен антипиретик в комбинация с други лекарства, днес вече почти не може да се намери в аптеките. Съществуват продукти с хинин, но количествата му са пренебрежимо малки.

 

Хининът намалява възбудимостта на сърдечния мускул и проявява антиаритмично действие. Хининовата вода е продукт, който се използва в козметиката за подхранване корените на косата и засилване растежа ѝ.

 

Химичен състав. Дрогата на хининовото дърво съдържа над 30 алкалоида. Количественото им съдържание зависи от сорта, географския произход и се влияе от много други фактори. Главните алкалоиди са хинин, хинидин, цинхонин и цинхонидин. Количеството на алкалоидите в дрогата е 4-12%, но са познати и сортове със 17%.

 

Дрога. Използваемата част на растението е кората, която след отделяне от дървото се изсушава и смила. Отвън кората е със сиво-кафяв корк, а отвътре е червено-кафява.