Хибискусът (Hibiscus) се радва на изключителна популярност в страните от нашите географски ширини поради много красивите си цветове. Успоредно с насладата за окото обаче цветовете на хибискуса носят и редица ползи за здравето. От тях се приготвя популярният чай какркаде, наситен както с прекрасен червен цвят, така и с много биоактивни вещества.

 

Комбинацията от полезни съставки в хибискуса оказва много благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. Те може да допълнят всяка диета за намаляване на кръвното налягане и да улеснят регулирането на липидния профил на кръвта при висок холестерол.


 

Хибискусът и съответно чаят от каркаде съдържат високи количества от следните биоактивни вещества:

  • Витамин А;
  • Витамин С;
  • Микроелементът желязо;

 

Комбинацията от тях носи изявено противовъзпалително и имуностимулиращо действие, което укрепва сърдечносъдовата система.

 

Благоприятният ефект на хибискуса върху холестерола и кръвното налягане се асоциира с две негови специфични действия върху организма. Доказано е, че при редовна консумация хибискусът регулира метаболизма и може да забави усвояването на мазнините. В дългосрочен аспект това има много позитивна роля върху липидния профил на кръвта и нивото на холестерола и триглицеридите. Освен това билката има и изявено диуретично действие. Помага за изнасянето на задържаната в организма вода и за нормализиране на високото кръвно налягане, асоциирано с нея.

 

NEWS_MORE_BOX

 

И двете действия на хибискуса оказват много позитивно влияние и върху теглото.

 

Най-вкусният начин да си набавим ползите от хибискуса е чрез ползването му за направа на чай. Чаят каркаде е изключително ароматен, а благоприятният ефект върху сърдечносъдовата система може да се засили с добавянето на малко канела.

 

Ежедневната консумация на чай от хибискус е освежаващо средство за поддържане на тонуса и доброто здраве. За запазване на максимална голяма част от термолабилните полезни съставки е добре чаят да се приготвя като запарка на цветовете от хибискус, без те да се варят.