Хибискусът (Hibiscus sabdariffa) е храстовидно растение, добре познато с още няколко имена – каркаде и китайска роза. Цветовете му са оцветени в най-искрящите нюанси на червения цвят, които бързо и лесно преминават и в отварата при приготвяне на чай. Запарката от хибискус е най-позната в народната медицина като чай каркаде. Той има изключително приятен цвят и аромат и може да се консумира както горещ, така и изстуден.

 

Чаят от хибискус не съдържа кофеин или калории, като единственият начин за придаване на известна калоричност на чая е чрез подслаждането му. Макар и да е основно въпрос на вкус, подслаждането на чая каркаде често е излишна процедура пореди много приятния му естествен, леко тръпчив аромат и вкус.


 

Консумирането на чай от хибискус се асоциира с няколко значими здравни ползи. Те произлизат основно от високото съдържание на витамин С и на биоактивни вещества от групата на антоциоаните. Това са естествени пигменти, придаващи характерния червен цвят на цветовете на хибискуса, а най-хубавото е, че те лесно преминават и в отварата след запарка. По-голяма част от тях запазват активната си форма, ако чаят не се вари дълго време.

 

Антоцианите действат като мощни антиоксиданти, неутрализирайки свободните радикали и подсигурявайки защита на почти всички системи на организма от опасното им действие.

 

Този състав на хибискуса обуслява много полезното действие на чая каркаде. Редовната му консумация действа благоприятно в няколко аспекта:

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Подобрява дейността на черния дроб;
  • Забавя синтезата на ензима амилаза, с което намалява усвояването на въглехидратите от храната и регулира нивата на кръвната захар;
  • Предпазва кръвоносните съдове от възпаление, провокирано от свободните радикали;
  • Намалява и систоличното, и диастоличното кръвно налягане, упражнявайки изразен диуретичен ефект;
  • Увеличава добрия и намалява лошия холестерол и триглицеридите;

 

Тези ползи от консумацията на чай от хибискус го правят особено полезен за хора с високо кръвно налягане и холестерол, за диабетици и за хора с изразен усет към вкусните, ароматни и полезни топли напитки.

 

За да се постигат само ползите от действието на полезните съставки в каркадето, добре е с него да не се прекалява и редовната му консумация да се консултира с лекар при хора, лекувани срещу хипертония, диабет или висок холестерол, защото чаят може да засили или промени механизма на действие на някои лекарствени средства.