Българинът сравнително отскоро използва цветовете на хибискуса за чай. Почти всяка чаена комбинация, представяща се за плодова, включва каркаде. И други части от растението се използват в кулинарията – за подправки, съставки в супи и сосове, за направа на сладка.

В индустрията се добавя към чаени смеси, за подобряване вкуса или аромата на продуктите.

Има данни обаче, че придаващите цвят и вкус цветчета притежават и лечебни свойства. Конкретно намаляват спазмите в червата, матката, действат диуретично, убиват бактерии и паразити и дори понижават кръвното налягане.

Докато все още не са потвърдени от науката ползите му срещу загуба на апетита, настинките, инфекциите на горния респираторен тракт, задръжката на течности и др., чаят от хибискус, приеман в продължение на месец и половина, действително помага за стабилизиране на артериалното налягане. Според резултати от изследвания чаят прави по-ефективна медикаментозната терапия за контрол на хипертонията, въпреки че от клиничните изследвания все още не може да се съди за категоричния ефект на билката по отношение овладяването на високото кръвно.

Все още не е известно дали хибискусът може да даде нежелани странични ефекти, приеман в по-големи количества през устата. Специалистите обаче категорично препоръчват консумацията му да се избягва през бременността. Съществуват оскъдни данни, че билката може да предизвика настъпване на менструация и съответно загуба на бременността. На този етап се смята, че каркадето не е подходящ чай и за кърмещите жени.

NEWS_MORE_BOXДиабетиците също следва да са внимателни с приема на чая с каркаде, тъй като това може да доведе до объркване на предписаната терапия за контрол на заболяването. Има предположения, че растението повлиява стойностите на кръвната захар с отрицателен знак.

Препоръчително е да се избягва от хора с по-ниско кръвно и две седмици преди и след оперативна интервенция.