Хамамелисът (лат. Hamamelis virginiana) е храст от семейство Хамамелисови (Hamamelidaceae). Растението се среща и с името Вирджински орех. Той отдавна се използва от северноамериканските индианци като лек при отоци. Индиански митове гласят, че разклонен клон от растението може да се използва за локализиране на подземни води. Хамамелисът представлява малко, широколистно дърво, което се извисява до 6м височина, често развило гъста купчина стъбла от основата му. Кората е светлокафява, гладка или люспеста. Листата са овални и прорастват след цветовете. А те от своя страна са дребни и се появяват по безлистните клони между декември и февруари. Цветовете са бледо до яркожълти. Рядко оранжеви или червеникави. Цъфтежът започва около средата на падането на листата и продължава до късна есен.

 

Действие и приложение. Хамамелисът има много силен стягащ и изсушаващ ефект, поради което трябва да се избягва директното му прилагане върху кожата. За предпочитане е да се използва в разтвори с вода, спирт, тинктури, в кремове или в комбинация с алое вера.


 

Хамамелисът се използва за лечение на хемороиди, защото има противовъзпалителни и успокояващи свойства. Прилагането на хамамелис намалява подуването, зачервяването, болката и дискомфорта при това страдание. Прилагането на растението може да помогне за намаляване и на кървенето при възпалени хемороиди. Прилага се външно с памучен тампон.

 

Растението се прилага успешно и за справяне със сърбящ и чувствителен скалп. Препоръчва се отвара от хамамелис да бъде добавена към шампоана, който използвате. Билката намалява чувствителността на кожата и допринася за потискана на сърбежа, изчиства пърхута и намалява косопада.

 

Хамамелисът се използва и при лечението на акне. То е възпалително заболяване на кожата. При някои видове акне се наблюдава и бактериална инфекция. Тоник за лице с хамамелис може да окаже противовъзпалително действие върху акнетичната кожа и да я успокои. Хамамелисът намалява зачервяването, гнойните пробиви по кожата, свива порите благодарение на стягащите си свойства.

 

Растението успокоява кожата след ухапвания от насекоми. Противовъзпалителният му ефект успокоява всички неприятни усещания като сърбеж, подуване, зачервяване и т.н.

 

Химичен състав. Растението е богато на танини, съдържат се още гликозиди, сапонини и етерично масло.

 

Дрога. С лечебни цели се използват листата и кората на растението.
 

Източник: Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy