Кардамонът (лат. Elettaria cardamomum) е многогодишно храстовидно растение от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). На височина достига от 1,80 до около 4 м. Кардамонът образува зелени шушулки, в които се намират семената. Зрелите плодове със семена се получават за 3 години. Те се използват в кулинарията, смлени или цели, а също в козметиката, ароматерапията и за медицински цели. Кардамонът произхожда от Южна Индия и региона. Среща се предимно в сенчестите джунгли на дъждовните гори. Растението е сенколюбиво и предпочита сенчести места с частична или непряка слънчева светлина.

 

Действие и приложение. Според проучване, провеждано през 2018 г., етеричното масло от кардамон има много силни антисептични и антимикробни свойства. Няколко капки от това масло, добавени към водата за уста, дезинфекцират устната кухина и премахват лошия дъх. Етеричното масло може да бъде добавено и към течния сапун като по този начин го прави антисептичен.


 

Маслото в състава на кардамона подобрява храносмилането. Етеричното масло стимулира дейността на цялата храносмилателна система. То поддържа стомаха здрав и функциониращ правилно. Стимулира секрецията на стомашни сокове, киселини и жлъчка в стомаха.

 

Кардамоновото масло засилва имунитета и естествените съпротивително функции на организма, облекчава кашлица и други неразположения, следствие от вирусни инфекции. Идеално е за дифузиране в стаята с цел пречистване на въздуха от бактерии и вируси.

 

Проучвания, провеждани в университета „Крал Суад“ в Саудитска Арабия, показват, че използването на кардамон при сърдечносъдови заболявания значително подобрява дейността на сърдечносъдовата система като понижава и/или регулира сърдечния ритъм и упражнява ефективен контрол върху хипертонията. Редовната употреба на кардамон доказано понижава нивата на липиди и холестерол в тялото.

 

Химичен състав. Семената на растението съдържат 2 до 8% етерични масла, които включват терпени, терпен алкохол, алфа терпинеол, цинеол и теринил ацетат. Освен етеричното масло кардамонът е източник на калций, цинк, натрий, желязо, магнезий, калий, фосфор и др. Съдържат се и витамини от група В – В1, В2, витамин А, органични киселини и др.

 

Дрога. С лечебни свойства се употребяват предимно семената. Узрелите семенни кутийки лесно се напукват, разпръсквайки се по земята, след което губят основните си ароматни свойства. За това те се обработват по специален начин преди да узреят и да се разпукат. Резултатът е крехка трикамерна капсула с бял цвят, в която има десет до дванадесет черни семена. Самата кутийка е без мирис и се използва като контейнер за семената.

 

Библиография:

BRS Pharmacology 7th Edition
Fundamentals of Pharmacognosy and Phytotherapy