Растението карамфил (лат. Syzygium aromaticum) е вечнозелено високо дърво с пирамидална корона от семейство Миртови (Mirtaceae). На височина дървото достига до 10 – 12 м. Листата са с овална форма, голи, кожести. Цветните пъпки първоначално имат светло оцветяване, след това стават зелени, като постепенно придобиват червен цвят. Родината на карамфила е Югоизточна Азия (Индонезия). Култивира се в много тропични страни.

 

Действие и приложение. Карамфилът е източник на етерични масла. Маслото от карамфил се получава чрез дестилация с водни пари на цели или раздробени цветни пъпки. Представлява безцветна или слабо жълтеникава течност, която е по-тежка от водата. При престояване на въздух потъмнява. Притежава характера силна приятна миризма и остър лютив вкус. Главна съставка на маслото е евгенол.


 

Съдържа още ацетевгенол, алфа-кариофилен и бета-кариофилен. Маслото от карамфил и евгенолът в него притежават силно антисептично и дезинфекционно действие. Много често се използват в стоматологичната практика като силни дезинфектиращи средства. Дрогата се прилага широко като подправка в сладкарството и като коригенс във фармацевтичната практика.

 

Богатият химичен състав на това растение определя и различните му свойства. То се използва като бактерицидно и противогъбично средство, освен това то има обезболяващ и спазмолитичен ефект. В народната медицина се използва за лечение на много заболявания като настинки, кашлица, хрема, болки в ушите, артрит, очни възпаления с инфекциозна природа, заболявания на стомаха и червата, а също и затлъстяване.

 

Също така, всеки знае, че благодарение на невероятния си аромат, сухият карамфил се използва в кулинарията като една от най-ароматните подправки.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа до 20% етерично масло, около 10% галотанини, 2% олеанолова киселина и фитостероли.

 

Дрога. Използваемата част на растението са изсушените цветни пъпки (като дръжките са отстранени). Отначало те са червени, а след изсушаване стават тъмнокафяви, твърди, дълги до 2 см, в долната част са заоблено 4-стенни, а в горната са полусферични. Цветовете се събират, тогава, когато достигнат 2 см дължина и чашката има ярко червено оцветяване. В този момент чашката е съставена от 4 твърди триъгълни зъбци, а венчето от 4 по-светли, кръгли, припокриващи се листчета. Дрогата притежава силна, приятна миризма и остър парлив вкус.

 

Източник: Pharmacognosy: Fundamentals, Applications and Strategies 1st Edition