Карамфилът е една от най-високо ценените подправки – както поради кулинарните му качества, така и поради медицинските му свойства. Карамфилът представлява изсушените цветни пъпки на дървесен вид – Syzygium aromaticum, произхождащ от Индонезия. Любопитно е, че видът принадлежи към рода на Миртовите растения, които включват и други представители с ценни кулинарни и медицински качества – гуавата, миртата, евкалипта, чаеното дърво и др.

 

Установено е, че активните съставки на карамфила имат антиоксидантни, антисептични, обезболяващи и газогонни свойства.


 

Подправката съдържа етерично масло, богато на евгенол – химично вещество, което й придава приятния и сладък аромат. Евгенолът, също така, има силен анестетичен и антисептичен ефект, поради което се прилага нашироко и много успешно в стоматологични продукти за лечение на афти, при никнене на зъбки при малки деца и др.

 

Активните съставки в подправката, също така, усилват перисталтичните движения на стомашно-чревния тракт и усилват секрецията на храносмилателни ензими като по този начин подобряват храносмилането.

 

Карамфилът съдържа и значителни количества витамин А, бета-каротени и витамин С. Именно те са антиоксидантите, за които стана дума по-рано. Витамин А и каротените са мастно-разтворими вещества, които оказват антиоксидантния си ефект върху мастно разтворими субстанции, каквито се съдържат в най-големи количества в клетъчните обвивки. Поради това, те са необходими за правилното развитие на кожата, която става суха и изпръхнала при недостиг на витамин А. Последният е необходим и за работата на очите, тъй като участва във възприемането на светлината.

 

Освен каротените и витамин А, подправката съдържа още и известни количества витамин К, витамин В6, витамин В1 и минерали – манган, желязо, селен и магнезий.