Канелата с пълно право може да се впише в графата не просто на подправките, а на лековитите растения заради редица полезни за здравето качества, които притежава. Водещи в тази листа са свойствата да нормализира кръвната захар, което я прави подходяща съставка в храненето при диабетици и склонни към развитието на диабет, както и да действа срещу инфекции. Някои от видовете канела като  C. cassia (китайска канела) и C. burmannii (индонезийска канела) притежават и свойство на антикоагулант, което се дължи на наличието на повече кумарин в тях. Това и провокира препоръката на европейски експерти да се внимава с количеството канела (C. cassia), което се консумира, но от друга страна дава едно добро допълнително решение за контрол на нежелани кръвосъсирващи процеси при тези, на които им се налага да приемат ежедневно аспирин за целта.

Научни изследвания на канелата до този момент намират наличието на 1300 полезни субстанции в различните видове канела общо, които имат потенциал да подобряват здравословното състояние в един или друг аспект и най-малко 60 конкретни ефекта върху здравето.

За да бъде полезна подправката обаче, специалистите са категорични, че тя трябва да бъде отглеждана на принципите на органично (био) производство и технологичните процеси на обработка на растителния продукт към получаване на крайния също трябва да съобразени с тях. Канелата може да се консумира под формата на прах, но екстрактите ѝ може да се влагат във водни разтвори, алкохолни тинктури или на база масла.

При клинични и предклинични проучвания се доказва, че канелата подобрява състоянието при хора с диабет тип 1 и диабет тип 2.

При диабет тип 2 се подобряват стойностите на кръвна захар на гладно, намалява се гликирания хемоглобин (A1C) и кръвно налягане, подобрява се усвояването на кръвна захар от клетките по подобен начин на метформина и се подобрява чувствителността на организма към инсулин. Не бива да се изключва и фактът, че канелата действа и в насока подобряване на кръвно-липидния профил, тоест ако страдате от висок лош холестерол и триглицериди е полезно да я приемате редовно.

NEWS_MORE_BOXПри проучвания с участието на доброволци с диабет тип 1 се регистрира, че билката предпазва от „вдигане на кръвното“ и увреждане на бъбреците, свързано с болестта. При тези пациенти се повлияват благоприятно стойностите на кръвната захар след хранене, което има принос за намаляване на кръвната захар.

Що се отнася до инфекциите, основателно може да се доверите на комбинацията мед с канела при възпалено гърло и, въобще, при разпространени бактериални, вирусни и гъбични такива. Канелата се оказва доста ефективна дори при известните трудни инфекции като стафилококови, включително златист стафилокок (MRSA), кампилобактер, ешерихия коли, свински грип (H1N1), легионела, клебсиела, кандида и други, дори ХИВ. Помага срещу развитие на инфекция при ухапване на кърлеж и действа като репелент срещу комари и други насекоми.