Канелата (на лат. Cinnamomum verum) е вечнозелено, високо до 10 м дърво със срещуположни, овални, целокрайни, дълги до 20 см листа и дребни белезникави цветове. Тя е от семейство Лаврови (Lauraceae). Растението е разпространено в Южна Азия, но се отглежда и в други области с тропичен климат.

 

Етерично масло от канела. То се получава чрез дестилация с водни пари. Представлява светложълтеникава течност с приятна канелена миризма. Главна съставка на маслото е канеления алдехид (65-75%), съдържа още евгенол, транс-канелена киселина (5-10%), дихидроканелен алдехид, бензалдехид, линалоол, алфа-кариофилен, бета-кариофилен, феландрен, алфа-пинен и т.н.


 

Действие и приложение. Дрогата притежава карминативно (газогонно) и апетитовъзбуждащо действие. Засилва слюнчената и стомашната секреция и подобрява храносмилането. Канелата широко се използва под формата на прах като подправка.

 

Канелата се използва като противодиабетно средство. От канеленото дърво се изолира вещество, наречено „инсулин потенцииращ фактор“. Проучвания доказват, че билката понижава и нивата на кръвната захар и холестерола. Подходящите дози канела от 10 мг на кг телесна маса подпомагат гликемичния контрол при диабетно болни.

 

Поддържа здравето на мозъка. Изследвания в лабораторни условия са доказали, че употребата на канела предпазва от инсулт и исхемия на главния мозък. Други проучвания показват, че канелата се метаболизра до химично съединение, което има благоприятен ефект върху функцията на мозъка. През последните години се правят много проучвания относно тези невротрофични функции на канелата. Има твърдения, че те могат да забавят развитието на невродегенеративните заболявания на мозъка, включително болест на Алцхаймер и Паркинсон.

 

Химичен състав. Дрогата съдържа около 0,5 – 1,5% етерично масло, но и още танини, слузни вещества, калциев оксалат, нишесте, фибри, желязо, калций, протеини, мазнини и др.

 

Дрога. За лечебни цели се използва кората на стъблото и клоните на млади 2 – 4-годишни дървета, нарязани на късове с различна дължина, на които чрез остъргване са отстранени корковият пласт и част от първичната кора, дрогата отвън е светлокафява, а отвътре тъмнокафява и има късовлакнест лом. Обикновено клоните на дърветата се режат между март и юли с дължина между 15 и 100 см, след което се изсушават. Дрогата притежава приятна канелена миризма и остър парлив и сладникав вкус.