Candida albicans е диплоидна гъбичка, причиняваща упорити инфекции на кръвта, кожата, устата, гърлото и гениталиите. Много често от нея страдат жените – около 75% от тях прекарват кандидоза поне веднъж през живота си.
 
За излекуването на неприятната гъбична инфекция е необходим комбиниран подход: специфични медикаменти, строга диета, понижаване на стреса и най-вече подсилване на имунната система. Тук идва на помощ Nigella sativa – растение от Близкия Изток с доказани имуностимулиращи свойства и ярко изразено действие против кандидоза.
 
Тимоквинон – активната съставка на билката, регулира имунния отговор на организма чрез влиянието си върху съзряването на някои клетки, клетъчната киселинност, оксидативния стрес и освобождаването на цитокини. Цитокините са агенти на имунната система. Такива са интерлевкинът и интерферонът – сигнални протеинови молекули, чиято концентрация в кръвта нараства около 1000 пъти при инфекция или травма.
 
Д-р Гари Нъл – натуропат и популярен радиоводещ в САЩ, споделя, че маслото от Nigella е сред най-полезните на пазара. Една лъжица сутрин на гладно и една точно преди лягане засилват имунната система и придават много по-силни противогъбични свойства. Ако натуралните масла са твърде скъпи или не вдъхват доверие на потребителя, могат да се вземат семена от растението, които се смилат и свободно се добавят сурови към супи, салати и други ястия, като предлагат същите здравословни предимства.
 
Ако гъбичната инфекция е засегнала храносмилателната система, трябва да се спазва и определена диета. Продукти от Nigella се вписват без проблеми в диетата, но тя ограничава силно: трябва да се избягват захар, млечни продукти и продукти от бяло брашно, тъй като някои съставки в тези храни, макар и слабо, подпомагат развитието на кандидозата.
NEWS_MORE_BOX
 
Ако инфекцията е засегнала гениталиите, Nigella може да се използва като помощно, природно средство, което подсилва лечебния ефект и повишава шанса за по-бързо оздравяване. Сама по себе си, обаче, билката не е достатъчна за лечение на тежката инфекция и не позволява самолечение. Личен лекар или гинеколог трябва да изпише специален антигъбичен препарат, както за пациента, така и за интимния му партньор.