За мурсалския чай се смята, че има несравнима лековита сила. Известен е още като планински, пирински, алиботушки и шарпланински чай, а латинското му наименование е Sideritis scardica. Той представлява многогодишно, тревисто растение.

 

Разпространен е в ограничени географски области на балканския полуостров, като в България той е локализиран на надморска височина 1400 до 2200 м надморска височина в Южен Пирин и планините в югозападна България както и в част от Родопите.


 

Растението от месността Мурсалица, над родопското село Мугла се счита за едно от чудесата на Родопите. Легендата разказва, че бог Дионис сам е избрал мястото, където да расте билката. Тъй като не се среща често у нас, мурсалският чай е включен в Червената книга на България.

 

Действие и приложение. Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно понижава риска от сърдечно-съдови инциденти.

 

Поради високото съдържание на дъбилните вещества, танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на дихателната и отделителната система. Много лекари го препоръчват за лечение срещу чернодробни и бъбречни заболявания, тъй като съдържа желязо и много минерали.

 

За растението се знае, че предотвратява натрупването на склеротични плаки. Благодарение на добре изразеното му противомикробно и противовъзпалително действие оказва много добър ефект върху храносмилателната система. Препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.

 

Освен останалите му качества, мурсалският чай оказва благоприятно въздействие върху пикочо – половата система.

 

Любопитен факт за него е, че американски и руски космонавти го пиели по време на подготовката си за полет.

 

Наричат го още българската виагра. Той оказва благоприятен ефект върху здравето на простатата и дава полова мощ.

 

Мурсалският чай е приложим при редица заболявания – бронхит, бронхиална астма, кашлица и възпаление на сливиците, грип. Тази билка действа като естествен антидепресант.

 

Поради съдържанието на танини, мурсалкият чай не е подходящ за консумация по време на бременност.

 

Химичен състав. Билката съдържа танини, етерични масла, флавоноиди, антиоксиданти и над 22 микро- и макроелементи и минерали, сред които натрий, калий, калций, магнезий, цинк, фосфор, силиций, кобалт, мед, желязо, селен, сяра.